Ana içeriğe atla

SAFRAN BİTKİSİ

 Safranbolu 'ya adını veren, ekiminden biçimine, ayıklanmasından kurutulmasına kadar ince bir işcilik gerektirmesi ve meşekatlı bir zaman sonunda elde edilmesi sebebiyle pahalı bir ürün olan safranın, hasat mevsimi başladı. Yiyecek, içecek, ilaç, koku, tekstil ve daha birçok alanda kullanılan satrancın dünyada, yaklaşık yarısının üretildiği yer olan İrandan başka ispanya, Fransa, İtalya ve Afkanistanda da üretilmektedir. İrlanda üretilen safran yaklaşık 60 ülkeye ihraç ediliyor. Hindistan, İrandan ithal ettiği safranın taç mehal markasıyla satıyor ve o ürünün İrana ait olduğunu kimse anlamıyor. Diğer müsteriler de kendi markalarını basarak başka yerlere ihraç ediyor.

Mayıstan eylüle kadar Ekim ve bakımı devam eden safranın hasat zamanıda Ekim ayının sonlarına doğru başlıyor. Safranın ekildiği tarlalar iki sene sonra mahsul vermeye başlıyor ve 6-7 yıldan sonra Ekim yerinin değiştirilmesi gerekiyor.Bir hektarlık alandan sadece 4 kilo safran elde edilebiliyor. Tohum olarak kullanılan her bir safran soğanından bir süre sonra 5 adet daha soğon çıkıyor ve bunlar başka yerlere etkiliyor.

Tarladan toplanan çiçeklerin yaprakları ve içindeki sarı dalları ayıklandıktan sonra geriye kalan kırmızı dalların üst tarafı kurtuluyor. Çiçekler açtıktan sonra tepecikler tek tek elle toplanıp kömür ateşinin üstünde bal mumu ile karıştırılarak kurutulur. Kırmızı dalların altındaki beyaz kök ise ilaç ve diğer sektörde kullanılmak üzere ayrılıyor. Safranın sürat ile toplanması, ayıklanması ve kurutulması gerekir. Kendi ağırlığının 100.000 katı suyu sarıya boyayabilecek kadar kuvvetli bir boyama özelliğine sahiptir. Tarladan toplanan menekşe renkli çiçeklerin bir kilosundan 10 gram safran çıkarılıyor... 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARANFİL YAĞININ FAYDALARI

 Grip, mide bulantısı, depresyon, ishal gibi hastalıklara karşı oldukça faydalıdır. Balgam sökücü özelliği olan karanfil kişiyi soğuk algınlığından da koruyabilir. Ağız kokusunun giderilmesinde oldukça etkilidir. Karanfil tohumunun hafif uyuşturma etkisi vardır bu nedenle diş eti hastalıklarında ve diş ağrılarında hafifletmede kullanılır. Saç dökülmelerini engellediği gibi düzenli kullanımda saçın daha çabuk uzamasını sağlar. Güçlü bir antiseptik ve vücuttaki mikroplarla savaşır. Zihni rahatlatıcı etkisinin yanı sıra Hafızayı kuvvetlendirir. Karanfil yağı özellikle romatizma ağrılarının hafifletilmesini sağlar. Doktora gitmeyi ihmal etmeyiniz.... 

Kekik suyunun mucizevi faydaları nelerdir....

  Kekik suyunun mucizevi faydaları nelerdir? Damıtılmış kekik suyu nasıl hazırlanır? Kekik, dağlarda yetişen, Akdeniz ve Ege ikliminin hakim olduğu bölgelerinde şifa kaynağı olarak tüketilen bir bitkidir. Kekik, çay ve yağ olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Kekik, dağlardan hasat edildikten sonra kazanlarda kaynatılarak elde edilen suyu, ilaç niyetine içilmektedir. Kekik suyu, vücudu toksinlerden arındırarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır. Kekik suyunu hazırlamak biraz zor olsa da zengin besin değerleri sayesinde birçok hastalığa karşı koruyu olduğundan özellikle kış aylarında bol bol tüketilmesi tavsiye edilir. Kekik suyu, sadece vücudu toksinlerden arındırmakla da kalmayıp, açık yaraların tedavisinde ve saç bakımında da oldukça önemli bir yere sahiptir.  Kekik Suyunun Faydaları Nelerdir? Alternatif tıp tedavisinde oldukça önemli bir yere sahip olan kekik suyu, vücudu toksinlerden arındırarak mevsimsel hastalıklardan h...

YUMURTANIN FAYDALARI

 Kemikleri güçlendirir. Sağlıklı saç, deri ve tırnaklarınız olur. Kasları geliştirir. Beyni besleyip sağlıklı tutar. Vücuda vitamin ve mineral sağlar. Gözleri sağlıklı tutar ve kataraktı engeller. Kiloyu dengeler. Yüksek tansiyon ve damar tıkanıklığı  riskini azaltır. İyi miktarda demir içirir. Kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Bol protein deposudur. Anne sütünün artışına yardımcı olur.