Çam kozalağı genellikle süs eşyalarına kullanılır. Çoğu kişi bilmezse de çam kozalağının insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Üst solunun hastalıkları için bire bir faydaları vardır. Genllikle yeşil halinde kullanılan kozalaklar vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Kozalaklar sadece kaynatılarak değil öğütülerek de tüketilir. Kozalaklar yaz sonu ve sonbaharın başında toplanır. Yeşil halde toplanılan çam kozalakları kaynatılır. Bir gün dinlendikten sonra süzülüp içerisine bal eklenerek tüketildiğinde boğazdaki mikropları temizler. Etkili bir balgam sökücüdür. Öksürme, bronşit ve nefes darlığı gibi hastalıklar sırasında tüketildiğinde hızlı bir tadavi süreci sağlar. Hastalıklara karşı bağışıklığın direncini arttırır. Çam kozalakları kozmetikten yıpranmış saçların daha parlak ve canlı durması için de kullanılır. Kırışıklığı ve yaşlanmayı azaltır. Çam kozalağı sakinleştiriciliği sayesinde sinirleri yatıştırır. Çam kozalağı sirke ile kaynatılıp gargara yapıldığında diş etlerindeki enfeksiyonlu hücreleri yok eder. Diş köklerinin güçlenmesini sağlar. Bir yemek kaşığı zeytinyağı bir tane öğütülmüş çam kozalağı ve bir kaşık bal mumu karıştırarak yaraya sürüldüğünde burada deforme olmuş hücreleri yeniler.
Grip, mide bulantısı, depresyon, ishal gibi hastalıklara karşı oldukça faydalıdır. Balgam sökücü özelliği olan karanfil kişiyi soğuk algınlığından da koruyabilir. Ağız kokusunun giderilmesinde oldukça etkilidir. Karanfil tohumunun hafif uyuşturma etkisi vardır bu nedenle diş eti hastalıklarında ve diş ağrılarında hafifletmede kullanılır. Saç dökülmelerini engellediği gibi düzenli kullanımda saçın daha çabuk uzamasını sağlar. Güçlü bir antiseptik ve vücuttaki mikroplarla savaşır. Zihni rahatlatıcı etkisinin yanı sıra Hafızayı kuvvetlendirir. Karanfil yağı özellikle romatizma ağrılarının hafifletilmesini sağlar. Doktora gitmeyi ihmal etmeyiniz....
Yorumlar
Yorum Gönder