Ana içeriğe atla

Kayıtlar

Necip Fazıl Kısakürek

 1904'te İstanbul da doğdu. Bahriye Mektebinde girdi. İlk şiirlerini burada yazmaya başladı. 1935'e kadar daha ziyade ferdin, beşeri duyguları, kendi iç sıkıntılarını, buhranlarını dile getirdi. Büyük alim Seyyid Abdulhakim Arvasi'yi tanıması şahsiyetine, fikrine, dünya görüşüne büyük bir tesir yaptı. Adeta her şeyiyle yeniden doğdu. Bu devreden sonra yazar, kendi tabiriyle Fildişi Kulesi'nden indi, memleketine, insanlarına karşı sorumluluk duyan Müslüman bir sanatkar ve münevver bir hüviyet kazandı. Kalemiyle, inandığı doğru, güzel, iyi bildiği değerleri yaymak, savunmak, tanıtmak için çalıştı. Bu maksatla, şairliğin yanı sıra, edebiyatın her dalında kalem oynatarak, yüzden fazla eser verdi. 1980'de "Sultan-üş-şüara" "Şairler Sultanı" ilan edildi. 25.05.1983'de,mücadelerle dolu hayatı sona erdi... 

Mimar Sinan ' İn Feraseti

 Mimar Sinan, Süleymaniye Camii 'ni yaparken camii' nin mihrabına konulmak üzere, Alman kralı, güzel ve süslü bir taş gönderir. Kanuni bu taşın caminin mihraba konmasını emreder. Mimar Sinan o taşı inceledikten sonra, der ki :_Padişahım müsaade ederseniz bu taşı mihraba değil giriş kapısına koyalım! Niçin oraya koyalım? _Ben bu taştan şüphelendim, bir hile olsa gerek. Mimar Sinan'ın isteği ile ortadan kırılır. Birde görülür ki taşın içine özel olarak döktürülmüş ve yerleştirilmiş granitten bir haç işareti var. O zaman bu taşın mahiyeti anlaşılır ve Mimar Sinan taşı Camii'nin kapı girişindeki ayak basılan yere yerleştirir. Bugün hala orada duran kırmızı ile kahverengi çalan o taş, ortadan kırık olduğu için iki parça olarak Camii'nin kapısı altında durmaktadır... 

Çam Kozalağı

 Çam kozalağı genellikle süs eşyalarına kullanılır. Çoğu kişi bilmezse de çam kozalağının insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Üst solunun hastalıkları için bire bir faydaları vardır. Genllikle yeşil halinde kullanılan kozalaklar vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Kozalaklar sadece kaynatılarak değil öğütülerek de tüketilir. Kozalaklar yaz sonu ve sonbaharın başında toplanır. Yeşil halde toplanılan çam kozalakları kaynatılır. Bir gün dinlendikten sonra süzülüp içerisine bal eklenerek tüketildiğinde boğazdaki mikropları temizler. Etkili bir balgam sökücüdür. Öksürme, bronşit ve nefes darlığı gibi hastalıklar sırasında tüketildiğinde hızlı bir tadavi süreci sağlar. Hastalıklara karşı bağışıklığın direncini arttırır. Çam kozalakları kozmetikten yıpranmış saçların daha parlak ve canlı durması için de kullanılır. Kırışıklığı ve yaşlanmayı azaltır. Çam kozalağı sakinleştiriciliği sayesinde sinirleri yatıştırır. Çam kozalağı sirke ile kaynatılıp gargara yapıldığında diş etleri

Kültürel Miraslarımız

 Türkiye, UNESCO somut olmayan kültürel miras listesine kaydettirdiği gelenek ve görenekleriyle 178 ülkeden ilk beşte yer alıyor. Meddahlık, yayla şenlikleri, Mevlevi törenleri, yayla ılık, aşıklık geleneği, yazma ılık, karagöz, zeybeklik, nevruz, ahşap oymacılığı, barana(sıra gecesi), sohbet toplantıları, arabalı yemeği, Kırkpınar güreşleri, aşık oyunu, ritüeli semah, tören keşeği, bakırcılık, mesir macunu, bar oyunu, kahve kültürü, bastonculuk, hıdrellez, Cezayir havaları, ebru sanatı, cirit oyunlar vs..... 

Dünya Çevre Günü

 Birleşmiş milletler tarafından 1972'de alınan bir kararla, 5 haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi. Çevrenin korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi konusunda gösterilen çabaların amacı, insanların daha sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşamlarının sağlanmasıdır. Bütün dünyada olduğu gibi, ülkemizde de, bilhassa şehirlerde insanların karşılaştığı  en büyük çevre problemi çöplerdir. Plastik yahut Pet ambalajlı yiyecekler yerine cam ambalajlı yiyecekler seçilebilir. Bulaşık makinelerinde kullanılan kimyasal parlatıcılar yerine, sirke kullanılabilir. Kullanılıp atılan piller yerine, yeniden kullanılabilen piller kullanılabilir. Cam, kağıt, karton, plastik ve metal gibi atıklar ayrı ayrı toplanıp, çeşitli sektörlerde kullanılabilmektedir. 

İltihap Gideren Yiyecekler

 Yeşil çay, çok sayıda anti inflamatuar flavonoid bulunur. Çok bol kataşin bulunan yeşil çay, tedavi edici potansiyeli olan güçlü bir bileşiktir. Ceviz, Günda 50 gr ceviz yemek, vücuttaki iltihabı en aza indirmeye yardımcı olur. Ispanak, iyi bir anti oksidan ve E vitamini kaynağıdır. Çiğ tüketilir veya suyu içilir. Zeytin yağı, saf doğal bir zeytin yağı kullanılır. Her sabah bir yemek kaşığı zeytinyağı içilirse sağlıklı kalınır. Sarımsak, haftada bir kaç defa bir diş sarımsak suyla hap gibi yutulur. Yaban mersini, beyin sağlığı için iyi bir besindir. Keten tohumu yağı, omega 3 ve omega 6yağ asidi bulunur. Zencefil, düzenli kullanıldığında rometizma ağrılarını azaltır, şişlikler ortadan kaldırır. Zerdeçal, eklem iltihabı ve kas burkulması gibi hastalıkların tedavisinde etkilidir. Pancar, güçlü bir anti oksidandır.Enerjiyi arttırıp, kan basıncını düşürür. Brokoli, detoksifiye edici antioksidanlar ile doludur. Soğan, vücuttaki inflamasyonlarla mücadeleye yardımcı olur, güçlü bir antioksid

Pratik Bilgiler

 Pişen et yemeklerine konacak iki kesme şeker, ete lezzet verir. Alınan domatesler iyice olgunlaşmamışsa, elmaları arasında bir kaç gün bekletilir. Marul ve sebzeler kağıda sarılıp buzdolabına konursa, fazla dayanır. Çorbalar terbiye için, yumurta sarısı ile süt, limon, bazen de un karıştırılır. Deri çanta ve ayakkabılardan lekeyi çıkarmak için, portakal kabuğu ile ovup yumuşak bir bezle silinir. Et suyu veya kemik suyu ile yapılan çorbalar, daha lezzetli ve daha besleyici olurlar. Patates kızartmasının kıtır kıtır olması için, önceden yağa birkaç damla limon suyu katılır.