Ana içeriğe atla

 

Biberiye baharatının faydaları nelerdir? İltihap söküyor, sindirimi kolaylaştırıyor.... 



Biberiye baharatı yemekleri kendi tadını veren, Anadolu’nun yüzyıllardır kullanılan mucizevi baharatlarından biridir. Daha çok etli yemeklere yakıştırılsa da pek çok farklı yemek ile birlikte kullanılabilen ve her kullanıldığı yemek ile birlikte daha farklı bir lezzet elde etmenizi sağlayan biberiye, aslında yalnızca lezzeti ile değil sağlıklı yapısı ile de bizleri şaşırtmaya devam eden baharatlardan biri. Biberiye baharatı yemeklerde kullanıldığında sağladığı faydalar ise ağızları açık bırakıyor.

Biberiye baharatı nedir?

İğne yapılı dar yapraklara sahip geniş bir çalı türü olan biberiye, günümüzde kurutulmuş hali ile baharat olarak kullanılıyor ve yemeklere tat katarken bir yandan da sunumları daha çekici kılıyor. Yaygın bilinen ismi biberiye olmak ile birlikte, bazı bölgelerde kuş dili otu olarak da anılan biberiye bitkisi, Akdeniz iklim ile yetişen bir bitki. Evlerde kullanımları arasında kapılara asılması dahi bulunan biberiye en çok ise etli yemeklerin hazırlanmasında at vermesi amacı ile baharat olarak kullanılıyor. Sadece tat vermekle de kalmayan biberiye baharatının faydaları ise saymakla bitmiyor.

Biberiye baharatı faydaları

Biberiye bitkisi ve bu bitkinim kurutulması ile elde edilen biberiye baharatı A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, B1 vitamini ve B9 vitamini gibi vitamin çeşitlerini içeriyor. Aynı zamanda yüksek miktarda magnezyum, kalsiyum, bakır, manganez ve demir içeren biberiye insan sağlığı için ise birçok faydaya ev sahipliği yapıyor. İşte biberiyenin faydaları:

İltihap söküyor

İçerdiği antioksidan sayesinde biberiye, enfeksiyon yolu ile oluşan iltihapların sökülmesine yardımcı oluyor ve vücudu temizleyerek sağlıklı bir yaşam sunuyor. aynı zamanda zararlı serbest radikallerden vücudu arındırmaya yardımcı olan biberiye vücudun hastalıklardan korunması konusunda önemli bir yere sahip.

Sindirimi kolaylaştırıyor

Biberiye sindirim sağlığınızı korumanız açısından da oldukça önemli bir gıda. Sindirim sistemi hastalıklarına karşı savaşan biberiye bağırsakta yararlı bakteri oluşumunu da arttırıyor ve sindirim kolaylığı sağlıyor. bu sayede de metabolizma hızına destek olan biberiye kilo vermeye bile yardımcı oluyor.

Sinir hücrelerini düzenliyor

Biberiye, sinir fonksiyonlarının iyileşmesine katkı sağlıyor. Bu özelliği sayesinde ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan sinir fonksiyon bozukluğu hastalıklarından da korunmanızı sağlayan biberiye aynı zamanda ataksi, bunama, Alzheimer ve Parkinson gibi yaşlılık belirtisi de sayılan hastalıklara yakalanma riskini büyük ölçüde düşürüyor.

Kas spazmına karşı koyuyor

Sinir fonksiyonlarını düzenlemesinin bir başka sonucu olarak ise, biberiye kas spazmına karşı koruyucu özellik gösteriyor. Kas spazmına bağlı olarak oluşan kas ağrılarının giderilmesine de yardımcı olan biberiye, gelişim aşamasında sporcular için de büyük yer kaplıyor. Baş ağrısı gibi ağrıların da giderilmesine yardımcı oluyor.

Neredeyse tüm kanser türlerinde etkili

Biberiye kendisine has olan bileşenler içeren bitkiler arasında yer almaktadır. İçerdiği rosmarinik, karnosol, betülinik ve karnosik-asit gibi bileşenler sayesinde kanser hücrelerine karşı vücudu korumaya alan biberiye hemen hemen tüm kanser çeşitlerine karşı etkili bir sonuç veriyor. Özellikle lösemi, karaciğer, kolon, akciğer, meme, mesane ve pankreas kanserleri risklerini büyük oranda düşürüyor.

Ödem attırıyor, idrar söktürüyor

Biberiye vücut içerisinde sıkışıp kalan suyun atılmasına yardımcı oluyor. bu özelliği sayesinde hem ödem atmanıza yardımcı oluyor hem de fazlalık suyun atılması ile idrar söktürücü özellik gösteriyor. Vücutta sıvı atılım hızını arttırması ile birlikte aynı zamanda suyun daha hızlı işlenmesini sağlayan biberiye vücudun daha dinç kalmasına da katkıda bulunuyor.

Biberiye zararları

Biberiyenin zararlarını merak edenler için bilinmesi ve uygulanması gereken tek şey, bitkinin kullanım dozu. Biberiye düşük dozlarda kullanılması gereken bir bitki. Yüksek dozlarda kullanılması halinde ise sağladığı tüm faydalar bir anda zarara dönüşüyor. Bu nedenle biberiye kullanmadan önce doğru miktarda kullanacağınızdan emin olmak en iyisi olacaktır. Bunun dışında biberiyenin bilinen bir zararına rastlanmıyor.

X

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Böğürtlen kökünün faydaları nelerdir? Böğürtlen kökü çayı ne işe yarar?

  Böğürtlen kökünün faydaları nelerdir? Böğürtlen kökü çayı ne işe yarar? Böğürtlen kökü, Anadolu'nun yüzlerce yıldır bilinen şifa kaynağı olarak kullanılan bitkisidir. Böğürtlen kökü, çay, su ve diğer bitkilerle karıştırıp kür olarak hazırlanarak tüketilebilir. Hastalıklara ilk etapta doğal ürünlerle şifa arayanların ilk tercih edebilecekleri böğürtlen kökü çayı ya da suyu, anti bakteriyel ve antioksidan özelliği sayesinde vücudu baştan aşağı arındırır... Böğürtlen Kökü Faydaları Nelerdir? Aktarlardan ve muhtelif marketlerden kolaylıkla elde edilebilen böğürtlen kökü, bedensel rahatsızlıklardan psikolojik sıkıntılara kadar iyi gelmektedir.  Böğürtlen kökünün faydaları şöyledir: Böğürtlen kökü çayı, iştah açıcı özelliğe sahiptir.  Vücuttan ödemin atılmasına yardımcı olur. Hazımsızlığa iyi gelir. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.  Ağrı kesici etkiye sahiptir.  Bağışıklık sistemini güçlendirir.  Kan şekerinin normal seviyeye düşmesine yardımcı olur.  Ağızdaki iltihabın

Kulak kristalleri oynarsa ne olur? Kulak kristalleri oynaması nasıl tedavi edilir

  Kulak kristalleri oynarsa ne olur? Kulak kristalleri oynaması nasıl tedavi edilir? Kulak kristallerinin kaymasının birçok nedeni bulunur. Halk arasında görülen en yaygın nedeni ise enfeksiyon hastalıkları, kafaya alının darbe ve ani hareketler olarak kabul edilir. Kulak kristallerinin kayması, baş dönmesi, dengesizlik ve mide bulantısı gibi semptomlarla kendini gösterir.  bu belirtiler, kişinin gün içindeki aktivitesini olumsuz yönde etkileyerek yaşam kalitesini düşürmektedir. Kulak kristallerinin kayması, birkaç etkili alışkanlıkla evde tedavi edilebilir... Kulak Kristalleri Oynarsa Ne Olur? Kulak kristallerinin yerinden oynaması, alınan bir darbe sonucu kulak kristalleri yanlış yöne doğru gider ve beyne yanlış sinyaller vermeye başlar. Beyne yanlış sinyallerin gitmesi demek ise kişinin kendini sürekli hareket ediyor gibi hissetmesine neden olur. Kulak kristallerinin oynaması genellikle 65 yaş üstü kişilerde daha yaygın meydana geldiği görülür. Kulak kristallerini oynaması hainde ki

Sabah aç karnına kuru kayısı yemenin faydaları nelerdir? Günde kaç tane kuru kayısı yenmeli?

  Sabah aç karnına kuru kayısı yemenin faydaları nelerdir? Günde kaç tane kuru kayısı yenmeli? Sindirim sistemini düzenli çalıştırdığı ve tatlı ihtiyacını karşılayan kuru kayısı, zengin besin değerleri sayesinde birçok hastalığa karşı bol bol tüketilmesi tavsiye edilir. Lif oranı oldukça yüksek olan kuru kayısının ara öğünlerde tüketilmesi halinde uzun süre tokluk hissi verdiği ve bundan dolayı daha sağlıklı ve kalıcı kilo vermeye yardımcı olmaktadır.  Kuru kayısı gibi kuru yemişler, kişinin açlık hissini azalttığı ve tok tuttuğu için ana öğünlerde çok fazla yemek tüketiminin önüne geçtiği beslenme uzmanları tarafından aktarılmaktadır. Kuru Kayısının Faydaları Nelerdir? Vitamin, mineral ve lif kaynağı kuru kayısı, vücudun günlük ihtiyaç duyduğu besin değerlerini büyük oranda karşılamaktadır. Düzenli ve ölçülü tüketilmesi halinde kan şekerini dengelediği, kalp ve damar sağlığını koruduğu bilinmektedir. Kayısının faydaları şöyledir: Kuru kayısı, antioksidan kaynağı bir besin olduğundan d