Ana içeriğe atla

Diş dolgusu sonrası dikkat etmeniz gerekenler!

 

Diş dolgusu çürümüş, çatlamış ya da kırılmış olan ve estetik açıdan hoş görünmeyen dişlerin çeşitli materyallerle restore edilmesidir. Diş dolgusu ile madde kaybına uğramış dişlerin fonksiyonlarını yerine getirmesi amaçlanır. Çürük doku ilerlemeden uygulanan bu yöntem, dişi tamamen kaybetmenin önüne geçer. Bazı durumlarda dişlerimizde meydana gelen çürükleri göremeyiz. Özellikle dişlerin ara yüzlerinde meydana gelen çürüklerin teşhisi için mutlaka düzenli aralıklarla diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.

Dişinize dolgu yaptırdıktan sonra dikkat etmeniz gereken önemli durumlar vardır. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki dolgu işleminden önce uygulanan anestezinin etkisi geçene kadar en az 2 saat bir şey yiyip içmemelisiniz. Aynı şekilde mümkünse çok sıcak veya çok soğuk yiyecek ve içecek tüketimine birkaç saat ara verilmesi iyi olur. Bazı derin dolgulardan sonra birkaç gün sızlama şeklinde ağrı oluşabileceğinden ağrının kesilmesi için ağrı kesici kullanabilirsiniz.

Dolgunun ağızda yarattığı şekil değişikliğine alışmak birkaç gün sürebilir. Bu süreçte dil ve yanağınızı ısırmamaya dikkat etmelisiniz. Dolgunun dişin sinirlerine çok yakın olması durumunda soğuk ve sıcak hassasiyetinin birkaç hafta sürmesi normaldir. Eğer gün geçtikçe artan ağrı şikayetiniz oluyorsa acil bir şekilde diş hekiminize başvurun. Dolgunun ilk birkaç gün dilinize yabancı gelmesi nedeniyle rahatsızlık vermesi gayet normaldir. Konuşurken, yerken ya da ağzınızı kapattığınızda yükseklik hissi ve çarpma oluyorsa, dolgunuzun tekrardan gözden geçirilerek yüksekliğinin kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca yüksek dolgular şiddetli ağrıya ve eklem sorunlarına neden olabilir. Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı da dolgularına oldukça zarar vererek çatlak ve kırılmalara neden olabilir bu nedenle diş sıkma problemi yaşadığınızı diş hekiminize dolgu işlemine başlamadan önce mutlaka söyleyin.

Dolgu işlemi sırasında, diş ile dolgu malzemesi arasında boşluk kalması ve dolgu yapılırken diş ile dolgu materyali arasına tükürük girmesi dolgunun düşmesine neden olabilir. Ayrıca dolgu yapılırken ki sorunlardan dolayı zamanla dolgunun altına doğru bir sızıntı kanalı oluşursa dolgunun altındaki kısmın çürümesi sonucunda da dolgu düşebilir. Bu gibi durumlarda acil olarak diş hekiminize başvurup tekrardan dolgunuzu yaptırmalısınız. Dolgularınızın da bir ömrü olduğunu unutmamalısınız. Tüm dolguların yaklaşık 5 yılda bir kontrol edilip gerekliyse yenilenmesi gerekebilir.

Bu hafta anlatacaklarım bu kadar. Hepinize sağlıklı ve diş ağrısız günler dilerim.

Diğer Yazıları

Diş hekiminizi seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Ağız sağlığının istenilen düzeyde olmaması ve diş bakımına gereken özenin gösterilmemesi sebebiyle her yaşta diş kaynaklı sorunlarla karşılaşılmaktadır. Çocukluktan başlayarak yaşlılık dönemine kadar farklı sebeplerle oluşan diş sorunları, mutlaka bilgili ve tecrübeli diş hekimleri tarafından tedavi edilmelidir.

28.06.2022

Ramazan’da ağız ve diş sağlığınızı koruyun!

Ağız ve diş sağlığı her zaman dikkat etmemiz gereken bir konudur. Özellikle Ramazan ayında oruç tutanların daha çok önem vermesi gereken bir durumdur. Sahur ve iftar sonrası ağız bakımı yapılmadığı zaman diş çürükleri ve diş eti hastalıkları riski artmaktadır. Oruçlu olduğumuz gün içinde yeme içme fonksiyonlarımız azaldığından, tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesi azalır.

05.04.2022

Kanal tedavisi yaptırmaktan korkmayın!!!

Diş hekimliğindeki teknolojik gelişmeler modern kök kanal tedavisini ağrısız hale getirmiştir. Günümüzde uygulanan teknikler sayesinde hastanın tedavi sürecinde herhangi bir ağrı duyması söz konusu değildir. Bu teknikler sayesinde hastaların oldukça çekindiği kanal tedavisi işlemi de sorunsuz ve ağrısız bir şekilde bitirilmektedir. Özellikle bu konuda uzmanlığını yapmış endodontistler yani kanal tedavisi uzmanları sayesinde kök kanal tedavileri oldukça başarılı bir şekilde yapılabilmektedir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Böğürtlen kökünün faydaları nelerdir? Böğürtlen kökü çayı ne işe yarar?

  Böğürtlen kökünün faydaları nelerdir? Böğürtlen kökü çayı ne işe yarar? Böğürtlen kökü, Anadolu'nun yüzlerce yıldır bilinen şifa kaynağı olarak kullanılan bitkisidir. Böğürtlen kökü, çay, su ve diğer bitkilerle karıştırıp kür olarak hazırlanarak tüketilebilir. Hastalıklara ilk etapta doğal ürünlerle şifa arayanların ilk tercih edebilecekleri böğürtlen kökü çayı ya da suyu, anti bakteriyel ve antioksidan özelliği sayesinde vücudu baştan aşağı arındırır... Böğürtlen Kökü Faydaları Nelerdir? Aktarlardan ve muhtelif marketlerden kolaylıkla elde edilebilen böğürtlen kökü, bedensel rahatsızlıklardan psikolojik sıkıntılara kadar iyi gelmektedir.  Böğürtlen kökünün faydaları şöyledir: Böğürtlen kökü çayı, iştah açıcı özelliğe sahiptir.  Vücuttan ödemin atılmasına yardımcı olur. Hazımsızlığa iyi gelir. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.  Ağrı kesici etkiye sahiptir.  Bağışıklık sistemini güçlendirir.  Kan şekerinin normal seviyeye düşmesine yardımcı olur.  Ağızdaki iltihabın

Kulak kristalleri oynarsa ne olur? Kulak kristalleri oynaması nasıl tedavi edilir

  Kulak kristalleri oynarsa ne olur? Kulak kristalleri oynaması nasıl tedavi edilir? Kulak kristallerinin kaymasının birçok nedeni bulunur. Halk arasında görülen en yaygın nedeni ise enfeksiyon hastalıkları, kafaya alının darbe ve ani hareketler olarak kabul edilir. Kulak kristallerinin kayması, baş dönmesi, dengesizlik ve mide bulantısı gibi semptomlarla kendini gösterir.  bu belirtiler, kişinin gün içindeki aktivitesini olumsuz yönde etkileyerek yaşam kalitesini düşürmektedir. Kulak kristallerinin kayması, birkaç etkili alışkanlıkla evde tedavi edilebilir... Kulak Kristalleri Oynarsa Ne Olur? Kulak kristallerinin yerinden oynaması, alınan bir darbe sonucu kulak kristalleri yanlış yöne doğru gider ve beyne yanlış sinyaller vermeye başlar. Beyne yanlış sinyallerin gitmesi demek ise kişinin kendini sürekli hareket ediyor gibi hissetmesine neden olur. Kulak kristallerinin oynaması genellikle 65 yaş üstü kişilerde daha yaygın meydana geldiği görülür. Kulak kristallerini oynaması hainde ki

Sabah aç karnına kuru kayısı yemenin faydaları nelerdir? Günde kaç tane kuru kayısı yenmeli?

  Sabah aç karnına kuru kayısı yemenin faydaları nelerdir? Günde kaç tane kuru kayısı yenmeli? Sindirim sistemini düzenli çalıştırdığı ve tatlı ihtiyacını karşılayan kuru kayısı, zengin besin değerleri sayesinde birçok hastalığa karşı bol bol tüketilmesi tavsiye edilir. Lif oranı oldukça yüksek olan kuru kayısının ara öğünlerde tüketilmesi halinde uzun süre tokluk hissi verdiği ve bundan dolayı daha sağlıklı ve kalıcı kilo vermeye yardımcı olmaktadır.  Kuru kayısı gibi kuru yemişler, kişinin açlık hissini azalttığı ve tok tuttuğu için ana öğünlerde çok fazla yemek tüketiminin önüne geçtiği beslenme uzmanları tarafından aktarılmaktadır. Kuru Kayısının Faydaları Nelerdir? Vitamin, mineral ve lif kaynağı kuru kayısı, vücudun günlük ihtiyaç duyduğu besin değerlerini büyük oranda karşılamaktadır. Düzenli ve ölçülü tüketilmesi halinde kan şekerini dengelediği, kalp ve damar sağlığını koruduğu bilinmektedir. Kayısının faydaları şöyledir: Kuru kayısı, antioksidan kaynağı bir besin olduğundan d