Ana içeriğe atla

Bilim insanları gece geç saatlere kadar uyanık kalanları uyardı: Kalp ve şekere dikkat

 

Bilim insanları gece geç saatlere kadar uyanık kalanları uyardı: Kalp ve şekere dikkat

Araştırmacılar, gece geç saatlere kadar uyanık kalanların kalp ve şeker hastalığına daha yatkın olabileceğini söylüyor. Çalışmalar, vücutlarının enerji için daha az yağ yakabileceğinden, gece geç saatlere kadar ayakta kalan kişilerin, kalp hastalığına ve şeker hastalığına daha yatkın olabileceğini söylüyor. (Posta)

25.09.2022 17:35

Haber devam ediyor
Haberin devamı

Bilim insanları, erken yatan insanların bünyelerinin bir enerji kaynağı olarak yağı daha fazla kullandığını ve genellikle daha geç uyuyanlara göre gün içinde daha aktif olduklarını belirtiyor.

Çalışmada yer alan Prof Steven Malin ve ekibi; 51 obez orta yaşlı yetişkini, uyku ve aktivite alışkanlıklarına ilişkin bir ankete verdikleri yanıtlara bağlı olarak erken uyuyanlar ve gece kuşları olarak ayırdı. Gönüllülerin bir hafta boyunca aktivite modellerini izlendi ve vücutları dinlenirken veya bir koşu bandında egzersiz yaparken test edildi.

SİRKADİYEN RİTİMLERE DİKKAT ÇEKTİ

Araştırma ekibi, gece erken yatan kişilerin insülin hormonunun kan seviyelerine nasıl daha duyarlı olduğunu ve hem dinlenme hem de egzersiz sırasında gece geç yatan kişilere göre daha fazla yağ yaktıklarını gözlemledi. Gece kuşları insüline daha az duyarlı oldukları gibi vücutları bir enerji kaynağı olarak yağ yerine karbonhidratları tercih ediyordu.

Haber devam ediyor
Haberin devamı

Malin, iki grupta metabolizma farklılıklarının neden görüldüğünün net olmadığını söyledi, ancak insanların vücut saatlerini yöneten sirkadiyen ritimlerde bir uyumsuzluk olabileceği ihtimali üzerinde durduğunu belirtiyor:

“Eğer bir kişi gece kuşu ise, geç yatmayı tercih edebilir, ancak yine de işe gitmek veya çocuk bakmak için erken kalkmak zorunda kalıyorsa, bu onu vücut saatiyle uyumsuz olmaya zorlayabilir.”

Çalışma vardiyalı çalışma sisteminin sağlığa zararlarını da yeniden gündeme getiriyor. Malin, “Doğayla uyumsuz bir zamanlama düzenini teşvik edersek, sağlık riskleri artabilir” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARANFİL YAĞININ FAYDALARI

 Grip, mide bulantısı, depresyon, ishal gibi hastalıklara karşı oldukça faydalıdır. Balgam sökücü özelliği olan karanfil kişiyi soğuk algınlığından da koruyabilir. Ağız kokusunun giderilmesinde oldukça etkilidir. Karanfil tohumunun hafif uyuşturma etkisi vardır bu nedenle diş eti hastalıklarında ve diş ağrılarında hafifletmede kullanılır. Saç dökülmelerini engellediği gibi düzenli kullanımda saçın daha çabuk uzamasını sağlar. Güçlü bir antiseptik ve vücuttaki mikroplarla savaşır. Zihni rahatlatıcı etkisinin yanı sıra Hafızayı kuvvetlendirir. Karanfil yağı özellikle romatizma ağrılarının hafifletilmesini sağlar. Doktora gitmeyi ihmal etmeyiniz.... 

Kekik suyunun mucizevi faydaları nelerdir....

  Kekik suyunun mucizevi faydaları nelerdir? Damıtılmış kekik suyu nasıl hazırlanır? Kekik, dağlarda yetişen, Akdeniz ve Ege ikliminin hakim olduğu bölgelerinde şifa kaynağı olarak tüketilen bir bitkidir. Kekik, çay ve yağ olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Kekik, dağlardan hasat edildikten sonra kazanlarda kaynatılarak elde edilen suyu, ilaç niyetine içilmektedir. Kekik suyu, vücudu toksinlerden arındırarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır. Kekik suyunu hazırlamak biraz zor olsa da zengin besin değerleri sayesinde birçok hastalığa karşı koruyu olduğundan özellikle kış aylarında bol bol tüketilmesi tavsiye edilir. Kekik suyu, sadece vücudu toksinlerden arındırmakla da kalmayıp, açık yaraların tedavisinde ve saç bakımında da oldukça önemli bir yere sahiptir.  Kekik Suyunun Faydaları Nelerdir? Alternatif tıp tedavisinde oldukça önemli bir yere sahip olan kekik suyu, vücudu toksinlerden arındırarak mevsimsel hastalıklardan h...

YUMURTANIN FAYDALARI

 Kemikleri güçlendirir. Sağlıklı saç, deri ve tırnaklarınız olur. Kasları geliştirir. Beyni besleyip sağlıklı tutar. Vücuda vitamin ve mineral sağlar. Gözleri sağlıklı tutar ve kataraktı engeller. Kiloyu dengeler. Yüksek tansiyon ve damar tıkanıklığı  riskini azaltır. İyi miktarda demir içirir. Kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Bol protein deposudur. Anne sütünün artışına yardımcı olur.