Ana içeriğe atla

Kil Maskesi Nedir ve Ne İşe Yarar?

 


 
Doğanın biz kadınlara armağanı kil maskesi, antik çağlardan bu yana kraliçelerin, sultanların güzellik reçetelerinin vazgeçilmezler listesinde yer almış.

Günümüzde de kil, cilt bakımı denince akla ilk gelen doğal malzemelerden biri. Kozmetik sektörünün yüzünü doğal olana döndüğü şu günlerde kil maskeleri, evde cilt bakımının en popüler içerikleri arasına girmiş durumda. Çünkü büyük markaların zengin içeriklerle satışa sunduğu farklı türden kil maskeleri, haftalık cilt bakımı rutini için son derece pratik ve doğal çözümler sunuyor.

Klasik kil maskesi bakımından yana olanlar için aktarlar hala bu konunun en güvenilir adresi ve çok şanslıyız ki ülkemiz kil bakımından oldukça zengin. Saf kil, Türkiye’de hem ucuz hem de kalitelisini bulmak mümkün.

Kullanmakta olanlar kil maskesinin cildi nasıl da ipek gibi yaptığını bilir. Düzenli kullananlar faydasını görmüştür. Bilmeyenler ve kil maskesi ile henüz tanışmamış olanlar için kil maskesi nedir, nasıl kullanılır, ne işe yarar, faydaları nelerdir gibi önemli sorulara cevap vermek istedik.

Sultanların Prenseslerin Güzellik Sırrı Kil Maskesi

Kilin temizlikte, saç ve cilt bakımında kullanılması tarih öncesine dayanmaktadır. Tıpkı kül gibi temizlikte ve kişisel bakımda kullanılan en eski malzemelerden biridir. Çamurla ve külle temizlenme, yerini sabuna bıraktıktan sonra ise kil, kadınlar arasında cilt bakımında en çok tercih edilen birkaç malzeme arasındaki yerini korur.

Kil taşı ile peeling, kil taşı ile saç diplerini temizleme ya da saçları güçlendirmek için kil kullanımı, Batı Anadolu’dan Mezopotamya’ya oradan da Orta Doğu’ya kadar yayılır. Bu coğrafyalardaki saraylarda, hamamlarda kadınlar kili güzelleşmek ve cildi beyazlatmak için kullanmışlardır. Çamur banyoları, kil taşı ile yüz ovma gibi geleneksel yöntemlerin baş kahramanı, farklı renklerdeki aynı malzeme yani kildir.

Kil Maskesi Nedir?

Kil, volkanik bir taştan elde edilen mikropartiküler yapıya sahip doğal bir malzeme. Kil maskesi bu doğal içeriğin su, gül suyu, saf su gibi sıvılarla çamur haline getirilmesiyle elde ettiğimiz, mineral açısından zengin bir cilt maskesidir.

Evde, klinik ortamda ve doğal çamur göllerinde uygulanabilebilen kil maskesi sadece yüz için değil tüm vücutta kullanılmaya uygundur. Cilde faydaları nedeniyle, kozmetik amacının dışında tedavi amaçlı olarak da kil maskelerinden faydalanılmaktadır.

Düzenli ve doğru şekilde kullanıldığında cilt sağlığını destekleyen kil maskesi, gözenekleri arındırır ve sıkılaştırır. Aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırdığı için yaşlanma karşıtı koruma sağlar. Siyah nokta ve akne tedavisinde kil maskeleri, özellikle genç ciltler için en uygun, doğal içeriktir.

Yeşil kil en çok bilinen türü olsa da beyaz ve pembe kil de giderek daha fazla kişi tarafından kullanılıyor. Cilt temizliği ve cilt yenileme özellikleri sayesinde kil maskelerinin bakım rutinlerimizde yeniden popüler hale geldiğini söyleyebiliriz.

Kil Maskesi Ne İşe Yarar?

  • Cildi temizler, gözenekleri açar,
  • Ölü deriyi alır, nazik bir peeling etkisi sağlar.
  • Cildi canlandırır, parlaklık verir.
  • Fazla yağlı cilt görüntüsünü ortadan kaldırır.
  • Düzenli kullanımda gözenekleri sıkılaştırır.
  • Cildi sıkılaştırma etkisi vardır.
  • Akne ve siyah noktaları temizler, akne ve siyah nokta oluşumunu engeller.
  • Düzenli kullanıldığında cilt lekelerini açma özelliğine sahiptir.
  • Cildi tonunu eşitler, cildi beyazlatır.
  • Kan dolaşımını hızlandırır, cildin yenilenmesini destekler.
  • İnce kırışıkları açar, yaşlanma karşıtı koruma etkilidir.

Kil Maskesi Nasıl Yapılır?

Evde kil maskesi yapmak isterseniz ihtiyacınız olan biraz kil ve su, saf, gül suyu, papatya suyu, maden suyu gibi cilde faydalı bir tür sıvı. Ya da birçok önemli markanın, içerik olarak zenginleştirilmiş hazır kil maskelerinden hoşunuza giden birini tercih etmek daha pratik ve güvenli bir tercih olabilir.

  • Kil maske ince bir katman şeklinde temizlenmiş cilde uygulanır.
  • 10-15 dakika boyunca kuruması için beklenirken, maskenin çatlamaması gerekir.
  • Bu süreyi sırt üstü yatarak geçirmenizde fayda var.
  • Daha sonra maskeyi ılık, ıslak bir havlu, sünger ya da bezle cildinizden uzaklaştırabilirsiniz.

 
Tüm aşamalarında cildinize karşı nazik davranmanız, kil maskenin faydasını artırır ve tahriş olasılığını ortadan kaldırır.

Kil Maskesi Tarifi 

Evde kil maskesi tarifleri sayesinde cilt tipine ve cilt sorununa uygun kil maskeleri yapmak mümkün.

1) Akne ve Siyah Noktalar İçin Kil Maskesi Tarifi 

  • Siyah, yeşil ya da gri kil
  • Saf su

 
Hafta bir defa, temizlenmiş cilde uygulanmalı, maske temizlendikten sonra gözenek sıkılaştırıcı tonik kullanılmalıdır.

2) Yağlı Ciltler İçin Dengeleyici Kil Maskesi Tarifi

  • Gri, beyaz, yeşil kil
  • Gül suyu

 
Haftada bir defa, temizlenmiş cilde uygulanmalı. Maske temizlendikten sonra gözenek sıkılaştırıcı tonik kullanılmalıdır.

3) Leke Giderici Kil Maskesi Tarifi 

  • Beyaz ya da pembe kil
  • Limon suyu
  • Saf su

 
İki hafta ara ile temizlenmiş cilde uygulanmalı. Maske temizlendikten sonra gözenek sıkılaştırıcı tonik ve leke karşıtı serum kullanılmalıdır.

Kil Maskesi Önerileri 

İster evde kendiniz yapın ister hazır kil maskelerini tercih edin, kil maskesi sonrası dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktaları hatırlatmak isteriz:

  • Kil maskesi sonrası tonik kullanmayı ihmal etmeyin.
  • Kil maskesi yaptıktan sonra cildinizi yoğun bir şekilde nemlendirin.
  • Maske yaparken temiz su, mümkünse saf su kullanın.
  • Gül suyu, papatya suyu gibi bitkisel sular tercih edebilirsiniz.
  • Güneş koruyucusuz güneşe çıkmayın.

Kil Maskesi Kaç Günde Bir Yapılır?

Kil maskesi güçlü bir maske olduğu için hafta bir defadan fazla yapılmasını önermiyoruz çünkü sık uygulandığından cildin kurumasına neden olabilir. Çok yağlı ve akneli bir cildiniz varsa hafta bir kil maskesi yapmak uygun olabilir çünkü kil sebum dengesini oluşturmaya yardımcı olur.

Cilt tipine ve ne amaçla kullanıldığına bağlı olarak, kil maskesinin ne sıklıkla uygulanacağı kişiden kişiye değişiklik gösterir. İdeal uygulama aralığı kil maske için iki haftada bir şeklindedir.

Burada önemli olan maskenin cildinizde bekleme süresi. Doğru kil maskesi kullandığınız ve maskeyi cildinizde uzun süre bekletmediğiniz takdirde, kil maskesi cildinize zarar vermez.

Maskeler söz konusu olduğunda kişisel tecrübe de önemli bir kriterdir. Faydalı da olsa kil maskesinden hoşlanmayan, verdiği hissi sevmeyen ya da tercih etmeyen kişilere de rastlamak mümkün.

Kil maskesini denedikten sonra eğer sürekli uygulamaya karar verirseniz başlangıçta iki hafta ara ile uygulayabilirsiniz. Cildiniz alıştıktan sonra, kendi ritminizi bulmanız daha kolay olacaktır. Size uygun kil maskesi ile hafta bir ya da iki haftada bir cildinizi kil maskesi ile tazeleyebilirsiniz.

Kil Maskesi Hangi Cilt Tipleri İçin

Kil maskesi her cilt tipi için uygundur ve her cilt tipi için farklı kil maskeleri bulmak mümkündür. Yeşil, siyah, beyaz, sarı ve pembe renkte kil maskeleri, cilt tiplerine ve cilt sorunlarına göre farklı kategorilere ayrılmıştır. Bu kil maskeleri içinden cilt tipinize en uygun olanı seçebilirsiniz.

Kil Maskesi Zararları 

Kil maskesinin cilde direkt bir zararı yoktur fakat cildiniz kuru ise pembe kil gibi daha yumuşak dokulu ve hassas ciltler için uygun olan bir kil maskesi türü tercih etmelisiniz.

Kil maskesi çok sık aralıklarla uygulandığında ve gereğinden uzun süre ciltte bekletildiğinde cildi kurutabilir veya geçici olarak tahrişe neden olabilir.  Bu yüzden cilt tipinize uygun kil maskesini seçmeli, doğal kil kullanacaksanız saf kil aldığınızdan emin olmalısınız ve 15 dakikadan fazla cildinizde bekletmemeye özen göstermelisiniz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Böğürtlen kökünün faydaları nelerdir? Böğürtlen kökü çayı ne işe yarar?

  Böğürtlen kökünün faydaları nelerdir? Böğürtlen kökü çayı ne işe yarar? Böğürtlen kökü, Anadolu'nun yüzlerce yıldır bilinen şifa kaynağı olarak kullanılan bitkisidir. Böğürtlen kökü, çay, su ve diğer bitkilerle karıştırıp kür olarak hazırlanarak tüketilebilir. Hastalıklara ilk etapta doğal ürünlerle şifa arayanların ilk tercih edebilecekleri böğürtlen kökü çayı ya da suyu, anti bakteriyel ve antioksidan özelliği sayesinde vücudu baştan aşağı arındırır... Böğürtlen Kökü Faydaları Nelerdir? Aktarlardan ve muhtelif marketlerden kolaylıkla elde edilebilen böğürtlen kökü, bedensel rahatsızlıklardan psikolojik sıkıntılara kadar iyi gelmektedir.  Böğürtlen kökünün faydaları şöyledir: Böğürtlen kökü çayı, iştah açıcı özelliğe sahiptir.  Vücuttan ödemin atılmasına yardımcı olur. Hazımsızlığa iyi gelir. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.  Ağrı kesici etkiye sahiptir.  Bağışıklık sistemini güçlendirir.  Kan şekerinin normal seviyeye düşmesine yardımcı olur.  Ağızdaki iltihabın

Kulak kristalleri oynarsa ne olur? Kulak kristalleri oynaması nasıl tedavi edilir

  Kulak kristalleri oynarsa ne olur? Kulak kristalleri oynaması nasıl tedavi edilir? Kulak kristallerinin kaymasının birçok nedeni bulunur. Halk arasında görülen en yaygın nedeni ise enfeksiyon hastalıkları, kafaya alının darbe ve ani hareketler olarak kabul edilir. Kulak kristallerinin kayması, baş dönmesi, dengesizlik ve mide bulantısı gibi semptomlarla kendini gösterir.  bu belirtiler, kişinin gün içindeki aktivitesini olumsuz yönde etkileyerek yaşam kalitesini düşürmektedir. Kulak kristallerinin kayması, birkaç etkili alışkanlıkla evde tedavi edilebilir... Kulak Kristalleri Oynarsa Ne Olur? Kulak kristallerinin yerinden oynaması, alınan bir darbe sonucu kulak kristalleri yanlış yöne doğru gider ve beyne yanlış sinyaller vermeye başlar. Beyne yanlış sinyallerin gitmesi demek ise kişinin kendini sürekli hareket ediyor gibi hissetmesine neden olur. Kulak kristallerinin oynaması genellikle 65 yaş üstü kişilerde daha yaygın meydana geldiği görülür. Kulak kristallerini oynaması hainde ki

Sabah aç karnına kuru kayısı yemenin faydaları nelerdir? Günde kaç tane kuru kayısı yenmeli?

  Sabah aç karnına kuru kayısı yemenin faydaları nelerdir? Günde kaç tane kuru kayısı yenmeli? Sindirim sistemini düzenli çalıştırdığı ve tatlı ihtiyacını karşılayan kuru kayısı, zengin besin değerleri sayesinde birçok hastalığa karşı bol bol tüketilmesi tavsiye edilir. Lif oranı oldukça yüksek olan kuru kayısının ara öğünlerde tüketilmesi halinde uzun süre tokluk hissi verdiği ve bundan dolayı daha sağlıklı ve kalıcı kilo vermeye yardımcı olmaktadır.  Kuru kayısı gibi kuru yemişler, kişinin açlık hissini azalttığı ve tok tuttuğu için ana öğünlerde çok fazla yemek tüketiminin önüne geçtiği beslenme uzmanları tarafından aktarılmaktadır. Kuru Kayısının Faydaları Nelerdir? Vitamin, mineral ve lif kaynağı kuru kayısı, vücudun günlük ihtiyaç duyduğu besin değerlerini büyük oranda karşılamaktadır. Düzenli ve ölçülü tüketilmesi halinde kan şekerini dengelediği, kalp ve damar sağlığını koruduğu bilinmektedir. Kayısının faydaları şöyledir: Kuru kayısı, antioksidan kaynağı bir besin olduğundan d