Sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte pancar sebzesi pazar ve manav tezgahlarındaki yerini aldı. Dünya mutfağında yemekleri yapılan pancar, ülkemizde de oldukça popüler gıdalar arasında yer alıyor. Yaprakları ve kökleri de dahil olmak üzere sağlığımıza olan olağanüstü etkileriyle, pancarın faydalarını sizler için araştırıp bir araya getirdik.
Pancarın yaprakları ve kökleri, hücre hasarıyla savaşan ve kalp hastalığı riskini azaltan antioksidanlar da dahil olmak üzere besinlerle doludur . Pancara canlı rengini veren ve güçlü bir antioksidan betalain, iltihabı azaltarak kanser ve diğer hastalıklara karşı korumaya yardımcı oluyor.
KALP VE DAMAR HASTALIKLARINA KARŞI BULUNMAZ BİR NİMET
Pancar ve suyu, egzersiz sırasında kalbinizin ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasına yardımcı oluyor . Pancardan gelen nitrik oksit, kaslarınıza giden kan akışını arttırıyor.
Pancar, hücrelerin büyümesine ve çalışmasına yardımcı olan folat (B9 vitamini) bakımından zengindir. Folat, kalp hastalığı ve felç riskini azaltabilen kan damarlarındaki hasarı kontrol etmede önemli bir rol oynar .
BAĞIRSAKLARINIZ DERİN BİR OH ÇEKECEK
Pancar lif bakımından zengindir ve bağırsaklarınızdaki iyi bakterilerin büyümesini teşvik eder. Sindirim sisteminizde bol miktarda sağlıklı bakteri bulunması, hastalıklarla savaşmanıza ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize yardımcı olur . Lif ayrıca sindirimi iyileştirir ve kabızlık riskini azaltır .
Kırmızı pancara mor rengini veren betalain aynı zamanda yüksek oranda antioksidan özellik gösterir. Vücudumuz her gün dışarıdan gelen ya da kendi oluşturduğu serbest radikallere yani kanserden kronik kalp yetmezliğine dek birçok hastalığa neden olabilecek zararlı maddelere maruz kalıyor. Pancar da betalain antioksidan özellik göstererek bu serbest radikallerle savaşıyor.
Pancar, hastalıklarının oluşmasına neden olan homosistein düzeyini azaltarak da kalp hastalıklarına karşı koruyor.
Yorumlar
Yorum Gönder