Ana içeriğe atla

 

Hamur Mayalarken Yapılan Hatalar NelerdirHAMUR MAYALARKEN YAPILAN HATALAR NELERDİR?

Hamur mayalarken birçok kişinin yaptığı hataları sizler için yazımızda derledik. İşte, hamur mayalarken herkesin yaptığı 9 hata ve çözüm önerileri:
Hamur Mayalarken Yapılan Hatalar Nelerdir?

Hamur işi sevenleri böyle alalım. Poğaça, böbrek kurabiye, kek yapımında kullanılan hamurun pofuduk ve kabarık olması, son derece önemlidir. Çünkü hamur ne kadar pofuduk olursa, yemek de o kadar lezzetli olacaktır. Eğer siz de 'Hamurun kıvamını bir türlü tutturamıyorum.' diyenlerdenseniz, hamuru mayalama aşamasında bazı hatalar yapıyor olabilirsiniz. İşte, hamuru mayalarken yapılan hatalar:

  • Malzemeleri soğuk kullanıyorsunuz.

Tarif aksini söylemediği sürece, hamur yapımında kullanılacak malzemeler önceden dolaptan çıkartılmalı ve oda sıcaklığında bekletilmelidir. Mayanın düşük sıcaklıkta aktifleşmeyeceğini ve istediğiniz gibi kabarmayacağını unutmayın.

  • Bayat maya kullanıyorsunuz.

Eğer yaş maya kullanacaksanız, son kullanma tarihine mutlaka bakın. Tarih gelmediyse bile maya bayatlamış olabilir. Mayanın tazeliğini anlamak için, yaş mayayı önce elinizde ufalayın. Hemen kopup dağılıyorsa tazedir, elinize bulaşıyorsa bayattır ve tarifte kullanılmaması gerekir. 

  • Mayaya ilk aşamada tuz ekliyorsunuz.

Mayayı önce ılık su veya sütle, mutlaka toz şekerle açarak dinlendirin. İnstant maya kullanacağınız durumlarda ise bekletmenize gerek yoktur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta tuz yerine toz şeker eklemektir. Mayanın kabarması için glikoza ihtiyacı vardır, tuz yerine pekmez, bal, şeker gibi glikoz içeren malzemeler eklemeniz daha doğru olacaktır. Tuzu ise hamuru yoğurma aşamasında ekleyebilirsiniz.

  • Sıvıları soğuk ekliyorsunuz.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi hamur yapımında kullanılacak su ve süt, mutlaka ılık olmalıdır. Böylece maya daha hızlı aktifleşir ve hamurun kabarmasını sağlar.

  • Hamuru yumrukla yoğuruyorsunuz.

Elinizi yumruk yaparak hamuru yoğuruyorsanız, malzemelerin birbiriyle bütünleşmeyeceğini ve hamurun kabarmayacağını bilmeniz gerekir. Hamuru yoğururken alttan üste doğru katlayarak yoğurmak daha uygun olacaktır.

  • Kıvamı tutturmak için fazladan un ekliyorsunuz.

Hamurun ele yapıştığını fark ettikçe sürekli un ekliyorsanız, istediğinizden daha sert bir hamur elde edersiniz. Uygulayacağınız tarifteki ölçülere sadık kalın. Hamuru toparlayacağım derken, tüm emeğiniz boşa gidebilir.

  • Hamuru soğukta mayalamaya bırakıyorsunuz.

Hamuru yoğurduktan sonra, mayalama işlemi için bir süre dinlendirmek gerekir. Mayalandırma için en uygun sıcaklık ise oda ısısıdır. Eğer ortam çok sıcak olursa maya bir anda aktifleşir ve söner. Eğer ortam soğuk olursa mayanın aktifleşmesi ve hamuru kabartması çok uzun sürecektir. Bu yüzden oda sıcaklığı daha idealdir.

  • Hamurun üzerini sık sık açıyorsunuz.

Hamuru mayalandırmak için üzerini nemli bir bezle örttükten sonra, ortalama 45 dakika beklemeniz gerekir. Bu süre içinde bezi sürekli kaldırıp dokunuyorsanız ve hamurun kıvamını kontrol ediyorsanız, mayalanma süreci sekteye uğrar. Bu yüzden en az 45 dakika boyunca bezi açmamanız gerekir.

  • İkinci mayalama işlemini atlıyorsunuz.

İlk mayalanma işleminden sonra yapılan en büyük yanlış ise, ikinci mayalama aşamasını atlamaktır. Hazırladığınız hamuru doğrudan fırına atmak yerine mutfak tezgahını unlayın. Bir iki tur hamuru yoğurun ve fırın tepsisine alın. Tepsinin içinde 2. mayalama için 20 dakika bekletin. Ardından fırına atabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Böğürtlen kökünün faydaları nelerdir? Böğürtlen kökü çayı ne işe yarar?

  Böğürtlen kökünün faydaları nelerdir? Böğürtlen kökü çayı ne işe yarar? Böğürtlen kökü, Anadolu'nun yüzlerce yıldır bilinen şifa kaynağı olarak kullanılan bitkisidir. Böğürtlen kökü, çay, su ve diğer bitkilerle karıştırıp kür olarak hazırlanarak tüketilebilir. Hastalıklara ilk etapta doğal ürünlerle şifa arayanların ilk tercih edebilecekleri böğürtlen kökü çayı ya da suyu, anti bakteriyel ve antioksidan özelliği sayesinde vücudu baştan aşağı arındırır... Böğürtlen Kökü Faydaları Nelerdir? Aktarlardan ve muhtelif marketlerden kolaylıkla elde edilebilen böğürtlen kökü, bedensel rahatsızlıklardan psikolojik sıkıntılara kadar iyi gelmektedir.  Böğürtlen kökünün faydaları şöyledir: Böğürtlen kökü çayı, iştah açıcı özelliğe sahiptir.  Vücuttan ödemin atılmasına yardımcı olur. Hazımsızlığa iyi gelir. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.  Ağrı kesici etkiye sahiptir.  Bağışıklık sistemini güçlendirir.  Kan şekerinin normal seviyeye düşmesine yardımcı olur.  Ağızdaki iltihabın

Kulak kristalleri oynarsa ne olur? Kulak kristalleri oynaması nasıl tedavi edilir

  Kulak kristalleri oynarsa ne olur? Kulak kristalleri oynaması nasıl tedavi edilir? Kulak kristallerinin kaymasının birçok nedeni bulunur. Halk arasında görülen en yaygın nedeni ise enfeksiyon hastalıkları, kafaya alının darbe ve ani hareketler olarak kabul edilir. Kulak kristallerinin kayması, baş dönmesi, dengesizlik ve mide bulantısı gibi semptomlarla kendini gösterir.  bu belirtiler, kişinin gün içindeki aktivitesini olumsuz yönde etkileyerek yaşam kalitesini düşürmektedir. Kulak kristallerinin kayması, birkaç etkili alışkanlıkla evde tedavi edilebilir... Kulak Kristalleri Oynarsa Ne Olur? Kulak kristallerinin yerinden oynaması, alınan bir darbe sonucu kulak kristalleri yanlış yöne doğru gider ve beyne yanlış sinyaller vermeye başlar. Beyne yanlış sinyallerin gitmesi demek ise kişinin kendini sürekli hareket ediyor gibi hissetmesine neden olur. Kulak kristallerinin oynaması genellikle 65 yaş üstü kişilerde daha yaygın meydana geldiği görülür. Kulak kristallerini oynaması hainde ki

Sabah aç karnına kuru kayısı yemenin faydaları nelerdir? Günde kaç tane kuru kayısı yenmeli?

  Sabah aç karnına kuru kayısı yemenin faydaları nelerdir? Günde kaç tane kuru kayısı yenmeli? Sindirim sistemini düzenli çalıştırdığı ve tatlı ihtiyacını karşılayan kuru kayısı, zengin besin değerleri sayesinde birçok hastalığa karşı bol bol tüketilmesi tavsiye edilir. Lif oranı oldukça yüksek olan kuru kayısının ara öğünlerde tüketilmesi halinde uzun süre tokluk hissi verdiği ve bundan dolayı daha sağlıklı ve kalıcı kilo vermeye yardımcı olmaktadır.  Kuru kayısı gibi kuru yemişler, kişinin açlık hissini azalttığı ve tok tuttuğu için ana öğünlerde çok fazla yemek tüketiminin önüne geçtiği beslenme uzmanları tarafından aktarılmaktadır. Kuru Kayısının Faydaları Nelerdir? Vitamin, mineral ve lif kaynağı kuru kayısı, vücudun günlük ihtiyaç duyduğu besin değerlerini büyük oranda karşılamaktadır. Düzenli ve ölçülü tüketilmesi halinde kan şekerini dengelediği, kalp ve damar sağlığını koruduğu bilinmektedir. Kayısının faydaları şöyledir: Kuru kayısı, antioksidan kaynağı bir besin olduğundan d