Hamur Mayalarken Yapılan Hatalar NelerdirHAMUR MAYALARKEN YAPILAN HATALAR NELERDİR?

Hamur işi sevenleri böyle alalım. Poğaça, böbrek kurabiye, kek yapımında kullanılan hamurun pofuduk ve kabarık olması, son derece önemlidir. Çünkü hamur ne kadar pofuduk olursa, yemek de o kadar lezzetli olacaktır. Eğer siz de 'Hamurun kıvamını bir türlü tutturamıyorum.' diyenlerdenseniz, hamuru mayalama aşamasında bazı hatalar yapıyor olabilirsiniz. İşte, hamuru mayalarken yapılan hatalar:
- Malzemeleri soğuk kullanıyorsunuz.
Tarif aksini söylemediği sürece, hamur yapımında kullanılacak malzemeler önceden dolaptan çıkartılmalı ve oda sıcaklığında bekletilmelidir. Mayanın düşük sıcaklıkta aktifleşmeyeceğini ve istediğiniz gibi kabarmayacağını unutmayın.
- Bayat maya kullanıyorsunuz.
Eğer yaş maya kullanacaksanız, son kullanma tarihine mutlaka bakın. Tarih gelmediyse bile maya bayatlamış olabilir. Mayanın tazeliğini anlamak için, yaş mayayı önce elinizde ufalayın. Hemen kopup dağılıyorsa tazedir, elinize bulaşıyorsa bayattır ve tarifte kullanılmaması gerekir.
- Mayaya ilk aşamada tuz ekliyorsunuz.
Mayayı önce ılık su veya sütle, mutlaka toz şekerle açarak dinlendirin. İnstant maya kullanacağınız durumlarda ise bekletmenize gerek yoktur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta tuz yerine toz şeker eklemektir. Mayanın kabarması için glikoza ihtiyacı vardır, tuz yerine pekmez, bal, şeker gibi glikoz içeren malzemeler eklemeniz daha doğru olacaktır. Tuzu ise hamuru yoğurma aşamasında ekleyebilirsiniz.
- Sıvıları soğuk ekliyorsunuz.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi hamur yapımında kullanılacak su ve süt, mutlaka ılık olmalıdır. Böylece maya daha hızlı aktifleşir ve hamurun kabarmasını sağlar.
- Hamuru yumrukla yoğuruyorsunuz.
Elinizi yumruk yaparak hamuru yoğuruyorsanız, malzemelerin birbiriyle bütünleşmeyeceğini ve hamurun kabarmayacağını bilmeniz gerekir. Hamuru yoğururken alttan üste doğru katlayarak yoğurmak daha uygun olacaktır.
- Kıvamı tutturmak için fazladan un ekliyorsunuz.
Hamurun ele yapıştığını fark ettikçe sürekli un ekliyorsanız, istediğinizden daha sert bir hamur elde edersiniz. Uygulayacağınız tarifteki ölçülere sadık kalın. Hamuru toparlayacağım derken, tüm emeğiniz boşa gidebilir.
- Hamuru soğukta mayalamaya bırakıyorsunuz.
Hamuru yoğurduktan sonra, mayalama işlemi için bir süre dinlendirmek gerekir. Mayalandırma için en uygun sıcaklık ise oda ısısıdır. Eğer ortam çok sıcak olursa maya bir anda aktifleşir ve söner. Eğer ortam soğuk olursa mayanın aktifleşmesi ve hamuru kabartması çok uzun sürecektir. Bu yüzden oda sıcaklığı daha idealdir.
- Hamurun üzerini sık sık açıyorsunuz.
Hamuru mayalandırmak için üzerini nemli bir bezle örttükten sonra, ortalama 45 dakika beklemeniz gerekir. Bu süre içinde bezi sürekli kaldırıp dokunuyorsanız ve hamurun kıvamını kontrol ediyorsanız, mayalanma süreci sekteye uğrar. Bu yüzden en az 45 dakika boyunca bezi açmamanız gerekir.
- İkinci mayalama işlemini atlıyorsunuz.
İlk mayalanma işleminden sonra yapılan en büyük yanlış ise, ikinci mayalama aşamasını atlamaktır. Hazırladığınız hamuru doğrudan fırına atmak yerine mutfak tezgahını unlayın. Bir iki tur hamuru yoğurun ve fırın tepsisine alın. Tepsinin içinde 2. mayalama için 20 dakika bekletin. Ardından fırına atabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder