Ana içeriğe atla

 

En faydalı pekmez türü hangisi? 


Üzüm, incir, dut ya da keçiboynuzu gibi gıdaların ezilerek kaynatılmasıyla elde edilen pekmez, Anadolu kültüründe tüketimi ise oldukça yaygın bir gıdadır. Üzümden yapılan pekmez daha tatlı bir tada sahipken dut pekmezi ise biraz daha acımsı tada sahiptir. Milenyum devrinde ‘Yersen pekmez, enerjin bitmez.’ sloganıyla çocukların günlük gıda ihtiyaçların alternatif oluşturan ve hem tıbbi amaçlı hem tatlı olarak gıda sektöründe yer alan pekmezin, çeşitlerine göre de faydaları değişiyor.

Pekmez çeşitleri

Pekmez üretimi genel itibariyle içine konulan ana madde niteliğindeki gıdanın kaynatılarak şıra ile karıştırılması sonucu elde edilir. Yapımı çeşitleri arasında küçük farklılıklar gösterirken, her pekmez çeşidini tüketmek ise farklı faydasından yararlanmamızı sağlıyor. İşte pekmez çeşitleri ve faydaları:

Andız (Ardıç) pekmezi

Ardıç ağacının meyveleri olan ardıç kozalaklarının özü ile yapılan ardıç pekmezi, çoğunlukla Mersin ve çevresinde yaygındır. Ardıç pekmezi tüketmek bronşit, öksürük, sarılık, egzama, kaşıntı, mide bulantısı gibi rahatsızlıkları tedavi eder. Aynı zamanda ardıç pekmezi akciğer ve karaciğer sağlığı açısından yararlı bir besindir.

Dut pekmezi

Duttan elde edilen pekmez türüdür. Kan hastalıklarından mustarip kişilerce tüketimi önem taşır. Özellikle mide rahatsızlıkları ve ülsere iyi geldiği bilinir. Astım ve bronşit hastalıklarının tedavisinde kullanılabilen dut pekmezi aynı zamanda soğuğa karşı direnç sağlamamıza yardım eder. Spor ile ilgilenen kişilerin günlük enerji ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar zengin yapısı ile dut pekmezi aynı zamanda bebek ve çocukların bedensel ve zihinsel gelişimini destekler. Özellikle çocuklarda karşılaşılan pamukçuk hastalığının tedavisinde kullanılabilir. Gargara şeklinde kullanıldığı takdirde ağız ve boğaz hastalıklarından kurtulmaya yarar.

Üzüm pekmezi

Pekmez türleri arasında en meşhuru olan üzüm pekmezinin en bilinen faydası ise kan yapıcı özelliğidir. İştahsızlık çeken kişilerin iştah açıcı olarak kullanması tavsiye edilir. Üzüm pekmezi; mide, bağırsak ve böbrek sağlığını destekler ve bu organlarda oluşacak hastalıkları önler. Damar sertliğine iyi gelir, kan dolaşımının kolaylaşmasını sağlar.

En sağlıklı pekmez türü, keçiboynuzu pekmezi

Keçiboynuzu pekmezi pekmez türleri arasında en sağlıklı ve en faydalı pekmez türü olarak bilinir. Ege ve Akdeniz bölgelerine has bir pekmez türüdür. Doğal hazırlanmış ve katkı maddesi içermeyen keçiboynuzu pekmezinin tüketimi şiddetle tavsiye edilmektedir. Keçiboynuzu pekmezi nefes darlığı başta olmak üzere akciğer kaynaklı rahatsızlıkların önüne geçer. Kolesterolün düşürülmesinde ve tansiyonun dengelenmesinde yardımcı yapısı vardır. Kalp sağlığı için önde gelen besinlerdendir, kalp çarpıntısı riskini düşürür. Hücrelerin yenilenmesinde rol oynar. Bağırsak fonksiyonlarını düzenler. Bağışıklığı destekleyen keçiboynuzu pekmezi, çocuk gelişimi açısından önemlidir. Keçiboynuzu pekmezi aynı zamanda zengin ve çeşitli bir vitamin kaynağıdır. Yapısında A, B, B2, B3 ve D vitaminlerini barındırır. Kuvvet verici ve enerji sağlayıcıdır.

Pekmezin faydaları

Her türünün kendisine has olduğu gibi genel olarak pekmez tüketiminin de faydaları çok olup, günlük tüketimi tavsiye edilmektedir. Düzenli olarak pekmez tüketmenin faydaları:

  • Günlük kalsiyum, potasyum ve magnezyum ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar.
  • Yüksek miktarda içerdiği krom sayesinde dokuların genç kalmasını sağlar.
  • Bağırsak kurdu, tenya ve solucan gibi bağırsak parazitlerini temizler.
  • Kan hastalıklarının önüne geçer, güçlü bir kan yapıcıdır.
  • İltihap söktürücü özelliği vardır ve karaciğeri temizler.
  • Diş ve kemikleri güçlendirir.
  • İyileşme sürecini hızlandırır. Hastalıklara karşı bağışıklık kazandırır.
  • Öksürüğü keser. Özellikle kuru öksürüğe karşı yemeklerden önce 1 kaşık tavsiye edilir.
  • Sindirim sisteminin çalışmasını düzenler, kabızlığa ve hazımsızlığa karşı etkilidir.
  • Enerji vericidir. Gün içinde formunuzu korumanızı sağlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARANFİL YAĞININ FAYDALARI

 Grip, mide bulantısı, depresyon, ishal gibi hastalıklara karşı oldukça faydalıdır. Balgam sökücü özelliği olan karanfil kişiyi soğuk algınlığından da koruyabilir. Ağız kokusunun giderilmesinde oldukça etkilidir. Karanfil tohumunun hafif uyuşturma etkisi vardır bu nedenle diş eti hastalıklarında ve diş ağrılarında hafifletmede kullanılır. Saç dökülmelerini engellediği gibi düzenli kullanımda saçın daha çabuk uzamasını sağlar. Güçlü bir antiseptik ve vücuttaki mikroplarla savaşır. Zihni rahatlatıcı etkisinin yanı sıra Hafızayı kuvvetlendirir. Karanfil yağı özellikle romatizma ağrılarının hafifletilmesini sağlar. Doktora gitmeyi ihmal etmeyiniz.... 

Kekik suyunun mucizevi faydaları nelerdir....

  Kekik suyunun mucizevi faydaları nelerdir? Damıtılmış kekik suyu nasıl hazırlanır? Kekik, dağlarda yetişen, Akdeniz ve Ege ikliminin hakim olduğu bölgelerinde şifa kaynağı olarak tüketilen bir bitkidir. Kekik, çay ve yağ olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Kekik, dağlardan hasat edildikten sonra kazanlarda kaynatılarak elde edilen suyu, ilaç niyetine içilmektedir. Kekik suyu, vücudu toksinlerden arındırarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır. Kekik suyunu hazırlamak biraz zor olsa da zengin besin değerleri sayesinde birçok hastalığa karşı koruyu olduğundan özellikle kış aylarında bol bol tüketilmesi tavsiye edilir. Kekik suyu, sadece vücudu toksinlerden arındırmakla da kalmayıp, açık yaraların tedavisinde ve saç bakımında da oldukça önemli bir yere sahiptir.  Kekik Suyunun Faydaları Nelerdir? Alternatif tıp tedavisinde oldukça önemli bir yere sahip olan kekik suyu, vücudu toksinlerden arındırarak mevsimsel hastalıklardan h...

YUMURTANIN FAYDALARI

 Kemikleri güçlendirir. Sağlıklı saç, deri ve tırnaklarınız olur. Kasları geliştirir. Beyni besleyip sağlıklı tutar. Vücuda vitamin ve mineral sağlar. Gözleri sağlıklı tutar ve kataraktı engeller. Kiloyu dengeler. Yüksek tansiyon ve damar tıkanıklığı  riskini azaltır. İyi miktarda demir içirir. Kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Bol protein deposudur. Anne sütünün artışına yardımcı olur.