Ana içeriğe atla

 

Siyah çayın faydaları nelerdir? Faydası olduğu kadar zararı da var.... 


Türk kültürünün vazgeçilmez öğelerinden bir tanesi olan siyah çay; sabah, öğle, akşam fark etmeksizin günün her saatinde tüketilmesiyle meşhur bir içecektir. Sudan sonra en çok tüketilen içecek olan çay; Türkiye olarak, dünya çapında kişi başına tüketilen çay miktarının büyük bir çoğunluğunu karşılamaktadır. Yaz, kış fark etmeksizin tüketilen siyah çayın birbirinden farklı birçok faydası bulunmaktadır. Karadeniz bölgesinin Rize ilinde yıllık ortalama 290.529 ton çay üretimi yapılırken, Türk kültürüyle özleşen çayın faydaları neler gelin birlikte öğrenelim…

Siyah çay ilk olarak ne zaman bulundu?

Ülkemizde en çok tüketilen içeceklerin başında yer alan siyah çay ilk olarak, milattan önce 2737 yılında Çin tarafından bulunmuştur. Avrupa’nın çayla tanışması ise 1610 yılında olurken, Türkiye’ye gelişi ise 19. yüzyıldan sonraya tekabül etmektedir. İlk olarak Bursa’da üretilmeye çalışılan çay, Bursa’nın coğrafi koşullarına uygun olmadığı anlaşılarak Rize’ye transfer olmuştur. Zihni Derin’in önderliğinde ekilen ilk çay filizinden sonra, Rize direkt olarak çay üreticiliğine başlamıştır.

Siyah çayın faydaları nelerdir?

  • Siyah çay kalp sağlığına iyi gelen birçok maddeleri içerisinde barındırırken, büyük bir antioksidan deposudur. Düzenli tüketilen çay, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde oluşabilecek kronik hastalıkların önüne geçmektedir. Kalp sağlığına etki eden ve aynı zamanda siyah çayın içerisinde bulunan  flavonoid maddesi; meyve, kırmızı şarap ve bitter çikolatada da bulunmaktadır. Düzenli ve yeterli miktarda çay tüketiminin yapılması, kolesterol hastalıklarının önüne geçerek, kalp krizi riskini de en alt seviyeye düşürmektedir.
  • Siyah çay tüketimi, sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olmaktadır. Bağırsak sağlığını büyük ölçüde etikileyen çay, iyi bakterilerin büyüyüp genişlemesini sağlarken, bağırsakta bulunan kötü bakterilerin kaybolmasını sağlamaktadır. Bağırsak sisteminin dengeli bir şekilde çalışmasını sağlayan siyah çay, metabolizmanın hızını arttırarak daha rahat ve kolay tuvalete de çıkmanıza yardımcı olmaktadır.
  • Yapılan bir takım araştırmalar sonucunda varılan kanıya göre, düzenli olarak tüketilen siyah çay inme riskini de ortadan kaldırmaya yaramaktadır.
  • Siyah çay kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olurken, diyabet hastalarının en sık tercih ettikleri içecekler arasında yer almaktadır. Kan şekerinin düzenlenmesinde yardımcı olan siyah çay, insülin seviyesinin iyileşmesine katkı sağlamaktadır.
  • Yapılan bir takım çalışmalar sonucunda, siyah çayın kanserli hücrelerin tedavi edilmesinde büyük etkili olduğu saptanmıştır. Hormonel olan meme tümörlerinin de yaygınlaşmasını önlediği yapılan araştırmalar sonucunda varılmıştır.
  • Uyanıklığı arttıcı özelliğiyle zihnin daha aktif olarak çalışmasına yardımcı olmaktadır.

Siyah çayın zararları nelerdir?

  • Çayın içerisinde bulunan bir takım maddeler, vücutta bulunan demirin kana karışmadan direkt olarak vücuttan atılmasına neden olmaktadır.
  • Aç karna içilen çay mide bulantının yaşanmasına neden olurken, midenin ekşimesine neden olur.
  • Çayın içerisinde bulunan maddeler fazla tüketildiği taktirde ishal olunmasına neden olmaktadır. Ayrıca kişinin sinir sistemine etki ederek, insanların daha sinirli ve gergin olmasına neden olmaktadır.
  • Kafein içeriğinden zengin çay, fazla tüketildiğinde midenin bileşenlerine zarar vererek kendi formunu kaybetmesine neden olmaktadır.
  • Fazla ve gece geç saatlerde tüketilen çay uyku probleminin yaşanmasına neden olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre, gece geç saatlerde çay tüketimi yapılmamalıdır.
  • Fazla çay tüketimi, idrar problemi ortaya çıkarmaktadır. İçerisinde bulunan bileşenler, idrar söktürücü görevi üstlenmektedir.
  • Fazla tüketilen çay, dişlerin sararmasına ve ağız içerisinde oluşabilecek diş eti hastalıklarının tetikleyicisi olabilmektedir.
  • Vücuda alınan çay miktarının fazla olması, su tüketiminin önüne geçen nedenler arasında gelmektedir. Çay ya da kahve fark etmeksizin herhangi birinin tüketilmesi su tüketiminin önüne geçerek kişinin su ihtiyacının hissetmemesini sağlamaktadır. Bu özelliğiyle de vücuda su alımı gerçekleşmediği için, farklı hastalıkların oluşmasına neden olurken cildin kurumasına sebep olmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Böğürtlen kökünün faydaları nelerdir? Böğürtlen kökü çayı ne işe yarar?

  Böğürtlen kökünün faydaları nelerdir? Böğürtlen kökü çayı ne işe yarar? Böğürtlen kökü, Anadolu'nun yüzlerce yıldır bilinen şifa kaynağı olarak kullanılan bitkisidir. Böğürtlen kökü, çay, su ve diğer bitkilerle karıştırıp kür olarak hazırlanarak tüketilebilir. Hastalıklara ilk etapta doğal ürünlerle şifa arayanların ilk tercih edebilecekleri böğürtlen kökü çayı ya da suyu, anti bakteriyel ve antioksidan özelliği sayesinde vücudu baştan aşağı arındırır... Böğürtlen Kökü Faydaları Nelerdir? Aktarlardan ve muhtelif marketlerden kolaylıkla elde edilebilen böğürtlen kökü, bedensel rahatsızlıklardan psikolojik sıkıntılara kadar iyi gelmektedir.  Böğürtlen kökünün faydaları şöyledir: Böğürtlen kökü çayı, iştah açıcı özelliğe sahiptir.  Vücuttan ödemin atılmasına yardımcı olur. Hazımsızlığa iyi gelir. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.  Ağrı kesici etkiye sahiptir.  Bağışıklık sistemini güçlendirir.  Kan şekerinin normal seviyeye düşmesine yardımcı olur.  Ağızdaki iltihabın

Kulak kristalleri oynarsa ne olur? Kulak kristalleri oynaması nasıl tedavi edilir

  Kulak kristalleri oynarsa ne olur? Kulak kristalleri oynaması nasıl tedavi edilir? Kulak kristallerinin kaymasının birçok nedeni bulunur. Halk arasında görülen en yaygın nedeni ise enfeksiyon hastalıkları, kafaya alının darbe ve ani hareketler olarak kabul edilir. Kulak kristallerinin kayması, baş dönmesi, dengesizlik ve mide bulantısı gibi semptomlarla kendini gösterir.  bu belirtiler, kişinin gün içindeki aktivitesini olumsuz yönde etkileyerek yaşam kalitesini düşürmektedir. Kulak kristallerinin kayması, birkaç etkili alışkanlıkla evde tedavi edilebilir... Kulak Kristalleri Oynarsa Ne Olur? Kulak kristallerinin yerinden oynaması, alınan bir darbe sonucu kulak kristalleri yanlış yöne doğru gider ve beyne yanlış sinyaller vermeye başlar. Beyne yanlış sinyallerin gitmesi demek ise kişinin kendini sürekli hareket ediyor gibi hissetmesine neden olur. Kulak kristallerinin oynaması genellikle 65 yaş üstü kişilerde daha yaygın meydana geldiği görülür. Kulak kristallerini oynaması hainde ki

Sabah aç karnına kuru kayısı yemenin faydaları nelerdir? Günde kaç tane kuru kayısı yenmeli?

  Sabah aç karnına kuru kayısı yemenin faydaları nelerdir? Günde kaç tane kuru kayısı yenmeli? Sindirim sistemini düzenli çalıştırdığı ve tatlı ihtiyacını karşılayan kuru kayısı, zengin besin değerleri sayesinde birçok hastalığa karşı bol bol tüketilmesi tavsiye edilir. Lif oranı oldukça yüksek olan kuru kayısının ara öğünlerde tüketilmesi halinde uzun süre tokluk hissi verdiği ve bundan dolayı daha sağlıklı ve kalıcı kilo vermeye yardımcı olmaktadır.  Kuru kayısı gibi kuru yemişler, kişinin açlık hissini azalttığı ve tok tuttuğu için ana öğünlerde çok fazla yemek tüketiminin önüne geçtiği beslenme uzmanları tarafından aktarılmaktadır. Kuru Kayısının Faydaları Nelerdir? Vitamin, mineral ve lif kaynağı kuru kayısı, vücudun günlük ihtiyaç duyduğu besin değerlerini büyük oranda karşılamaktadır. Düzenli ve ölçülü tüketilmesi halinde kan şekerini dengelediği, kalp ve damar sağlığını koruduğu bilinmektedir. Kayısının faydaları şöyledir: Kuru kayısı, antioksidan kaynağı bir besin olduğundan d