Kızartma yaparken yağ çekmemesi için basit taktikler.....
İnsan sağlığına bir hayli kötü etkileri olan kızartmalar ne yazı ki güzel lezzetleri dolayısıyla yapılmaya ve tüketilmeye devam ediyor. Lezzetleri itibarıyla pek çok evde tüketilen kızartmaları sağlıklı olmasa da yağ çekmemesi için birkaç taktikler uygulamak önemlidir. Bu taktiklerin uygulanması lezzet keyfinizin artmasına yardımcı olan kızartmaları çok daha yağsız bir formda olmalarını sağlamaktadır. Türk mutfağında bir hayli yerli olan kızartmaları daha sağlıklı bir hale getirmek için, kızartma esnasında ve öncesinde bu uygulamaları yapmayı deneyin. İşte kızartma yaparken, yağ çekmemesi için yapılması gereken adımlar…
Kızartma yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir?
Kızartma yapmadan evvel dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar bulunmaktadır. Bu hususlara dikkat edilmesi kızartmanın bir nebze de olsa daha sağlıklı bir formda olmasını sağlarken aynı zamanda kızartmanın çok daha sağlıklı bir formda olmasına yardımcı olmaktadır. Kızartma yaparken bu hususlara dikkat etmeniz önemlidir;
- Kızartma yapacağınız yağın seçimi oldukça önemlidir. Kızartma yağının ısıya dayanıklı bir yağ olması oldukça önemlidir. Isıya dayanıklı yağların kullanılmaması, sağlık açısından ciddi sağlık problemlerinin oluşmasına neden olabileceği gibi kızartmanın da lezzetsiz olmasına neden olmaktadır. Kızartmada kullandığınız yağın, ısıya dayanma süresi ne kadar yüksekse yapacağınız yemeğinizin lezzeti de aynı oranda yüksek olacaktır.
- Kızartma yaparken, yanmayan ve yapışmayan ürünlerin kullanılması önemlidir. Kalın tabanlı tencere ve tavalar kızartmalar için çok daha uygundur.
- Kızartma yapmadan evvel, ocağa koyduğunuz yağın iyice kızmış olmasına özen gösterin. Kızmamış yağın içerisine koyacağınız ürün, fazlaca yağ çekecektir.
- Kızartma yapacağınız ürünleri tek seferde pişirmeye kesinlikle çalışmayın. Tek seferde pişirilmeye çalışılan ürünlerin bir kısmı pişerken diğer kısmı çiğ kalacaktır. Bu durum itibarıyla da istediğiniz verimi kızartmadan alamayacaksınız.
Kızartmanın yağ çekmemesi için ne yapılmalı?
Kızartma yaparken ürünlerin yağ çekmemesi için dikkat edilmesi gereken belli başlı durumlar bulunmaktadır. Bu durumların kızartmadan evvel uygulanması kızartmanın çok daha lezzetli olmasına neden olurken aynı zamanda kızartmanızın yağ çekmesinin de önüne geçecektir. Kızartma yaparken ürünlerinizin yağ çekmemesi için gereken adımlar şunlardan ibarettir;
- Kızartması yapılan ürünlerin başında gelen patates, düzenli olarak tüketildiğinde elbette kişinin sağlığını tehlike altına atan bileşenler içerisinde bulundururken. Patates kızartması yaparken, patatesin yeşil bölgelerinin kullanılmamasına özen göstermeniz gerekir. Olgun ve taze olan patateslerin kabuklarını soyduktan sonra dilediğiniz şekilde dilimleyin ve ardından soğuk suyun içerisinde bir miktar bekletin. Soğuk suyun içerisinde bir miktar beklettiğiniz patatesleri ardından tuzlu suyun içerisinde bekletin. Tuzlu suyun içerisinde beklettikten sonra patateslerin suyunu üzerinden alın ve tamamıyla kuru olduklarından emin olduktan sonra kızmış olan yağın içerisine atın. Bu yöntemi uygulayarak yapacağınız patates kızartmasının yağ çekme riskinin çok daha az olacağını gözlemleyeceksiniz.
- Kızartma esnasında köfte kızartacaksanız o noktada yapmanız gereken şey, köfte harcına form verdikten sonra direkt olarak pişirmemenizdir. Köfte harcına köfte formunu verdikten sonra ilk önce, buzdolabında bekletmeye özen gösterin. Buzdolabında bir miktar dinlendirdiğiniz ve beklettiğiniz köftenin kızartma esnasında çok daha az yağ çekeceğini gözlemleyeceksiniz.
- Kızartma esnasında hamur kızartacaksanız, hamurun oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Hamur işlerinde kullanacağınız yağın ilk kez kullanılmasına kesinlikle özen gösterin. Aksi taktirde ikinci kez kızaran yağın içerisinde hamur ve hamur işlerini kızartmanız çok daha fazla yağ çekmesine neden olacaktır. Tek seferlik kullandığınız yağın yanı sıra, hamurun daha az yağ çekmesini sağlamak amacıyla hamuru kısa süre içerisinde kızartmaya özen gösterin. Yağın içerisinden hamuru alırken de uygun bir malzeme ile hamuru yağın içerisinde almaya özen gösterin.
Yorumlar
Yorum Gönder