Ana içeriğe atla

 

Enerji içecekleri egzersizinizi nasıl etkiler?

İster sabah ilk iş olarak antrenman yapın, ister günün sonunda yapmayı tercih edin, adımlarınızı, dönüşlerinizi veya vuruşlarınızı beslemek için enerjiye ihtiyacınız olacak. Yiyecekler vücut için yakıt olsa da enerji içeceklerinde bulunan kafein gibi size avantaj sağlamayı vaat eden bileşenler de vardır. Ama asıl soru şu ki, antrenmandan önce enerji içeceği tüketmek faydalı mı?

Enerji içeceği, gününüze biraz enerji katmak ve antrenmanınızdan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olmak için kafein ve diğer enerji artırıcılarla özel olarak harmanlanmış bir içecektir.

Çoğu enerji içeceği su, şeker (veya yapay bir tatlandırıcı) ve kafein içerir ve ayrıca B vitaminleri, taurin gibi amino asitler ve ginseng veya guarana gibi bitki özleri gibi ek bileşenler içerebilir ancak kafein, enerji sağlayan ortak bileşendir.

ENERJİ İÇECEKLERİ VE KAHVE

ENERJİ İÇECEKLERİ VE KAHVE

Kafein, egzersiz dayanıklılığını ve performansını artırmak için enerji içeceklerine eklenen doğal bir uyarıcıdır ve günde 400 miligrama kadar kafein alımının olumsuz yan etkileri yok gibi görünüyor bununla birlikte yaklaşık 1.200 miligram kafein tükettiğinde nöbet gibi daha ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir.

Kafein alımınızı düşünürken kahve, çay, soda, çikolata ve enerji içeceklerindeki kafein içeriğini saymak önemlidir. Sabahları büyük bir kahve ve gün içinde birkaç enerji içeceği içerek aşırıya kaçmak kolaydır. Dikkatli olun ve günde en fazla 400 mg kafein aralığında kalın.

  • Enerji içecekleri kafein açısından kahve ile nasıl karşılaştırılır?

2 çay kaşığı hazır kahve 62 mg, büyük bir dark roast coffee  196 mg kafein içerir.

Buna karşın, karşılaştırmak gerekirse, çoğu enerji içeceği 250 ml kutular ve kutu başına kabaca 75-90 mg kafein içerir.

Bir enerji içeceğinde porsiyon başına ne kadar kafein olduğunu görmek için etiketleri okumak önemlidir, çünkü miktar markalar arasında standart değildir.

Antrenmandan önce kahve içiyorsanız, muhtemelen bir enerji içeceğine de ihtiyacınız yoktur.

  • Enerji içecekleri şeker açısından kahve ile nasıl karşılaştırılır?

Şeker veya karbonhidrat alımınızı izliyorsanız, içecekler arasında çok büyük bir fark vardır.

Hem kahvede hem de enerji içeceklerindeki şeker miktarı, sade kahve veya yapay olarak tatlandırılmış enerji içeceklerinde 26 gr (yaklaşık 6 çay kaşığı) şekerden 48 gr (12 çay kaşığı) kadar değişebilir.

ANTRENMAN ÖNCESİ TAKVİYELER

ANTRENMAN ÖNCESİ TAKVİYELER

Antrenmanları geliştirmek için, bazı insanlar kas kazanımı, dayanıklılık veya yorgunluğu azaltmak için protein tozu , beta-alanin, nitrat tozu veya kreatin gibi takviyelere güvenirler.

Bunlar içecekler, yiyecekler, tozlar ve takviyeler şeklinde olabilir ve her birinin kendi performans arttırıcı bileşen karışımı vardır.

Kafein bir başka popüler egzersiz öncesi takviyesidir ve genellikle bir içecek olarak alınır.

Bunlar, güvenlik ve etkinliğe bakmak için hem bireysel hem de kombinasyon halinde farklı antrenman öncesi takviyeleri ve enerji içeceklerinin etkilerini incelemeye devam eden bir ilgidir.

ENERJİ İÇECEKLERİNİN YAN ETKİLERİ

ENERJİ İÇECEKLERİNİN YAN ETKİLERİ

ISSN yakın zamanda kafein alımı ve egzersizle ilgili, enerji içecekleri hakkında bilgi içeren bir pozisyon belgesi yayınladı.Kafein içeren enerji içeceklerinin hem anaerobik hem de aerobik performansı arttırdığını ve kafeinin genellikle aktiviteden yaklaşık 60 dakika önce içildiğini bulmuşlardır.

Tabii ki, herkes enerji içeceklerinde kafeine aynı şekilde tepki göstermez, bu nedenle tüm sporcular için her zaman yararlı değildir. Bazı insanlar, atletik performansı olumsuz yönde etkileyebilecek hızlı kalp atışı veya baş ağrısı gibi kafeinin yan etkilerine karşı daha hassastır

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Böğürtlen kökünün faydaları nelerdir? Böğürtlen kökü çayı ne işe yarar?

  Böğürtlen kökünün faydaları nelerdir? Böğürtlen kökü çayı ne işe yarar? Böğürtlen kökü, Anadolu'nun yüzlerce yıldır bilinen şifa kaynağı olarak kullanılan bitkisidir. Böğürtlen kökü, çay, su ve diğer bitkilerle karıştırıp kür olarak hazırlanarak tüketilebilir. Hastalıklara ilk etapta doğal ürünlerle şifa arayanların ilk tercih edebilecekleri böğürtlen kökü çayı ya da suyu, anti bakteriyel ve antioksidan özelliği sayesinde vücudu baştan aşağı arındırır... Böğürtlen Kökü Faydaları Nelerdir? Aktarlardan ve muhtelif marketlerden kolaylıkla elde edilebilen böğürtlen kökü, bedensel rahatsızlıklardan psikolojik sıkıntılara kadar iyi gelmektedir.  Böğürtlen kökünün faydaları şöyledir: Böğürtlen kökü çayı, iştah açıcı özelliğe sahiptir.  Vücuttan ödemin atılmasına yardımcı olur. Hazımsızlığa iyi gelir. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.  Ağrı kesici etkiye sahiptir.  Bağışıklık sistemini güçlendirir.  Kan şekerinin normal seviyeye düşmesine yardımcı olur.  Ağızdaki iltihabın

Kulak kristalleri oynarsa ne olur? Kulak kristalleri oynaması nasıl tedavi edilir

  Kulak kristalleri oynarsa ne olur? Kulak kristalleri oynaması nasıl tedavi edilir? Kulak kristallerinin kaymasının birçok nedeni bulunur. Halk arasında görülen en yaygın nedeni ise enfeksiyon hastalıkları, kafaya alının darbe ve ani hareketler olarak kabul edilir. Kulak kristallerinin kayması, baş dönmesi, dengesizlik ve mide bulantısı gibi semptomlarla kendini gösterir.  bu belirtiler, kişinin gün içindeki aktivitesini olumsuz yönde etkileyerek yaşam kalitesini düşürmektedir. Kulak kristallerinin kayması, birkaç etkili alışkanlıkla evde tedavi edilebilir... Kulak Kristalleri Oynarsa Ne Olur? Kulak kristallerinin yerinden oynaması, alınan bir darbe sonucu kulak kristalleri yanlış yöne doğru gider ve beyne yanlış sinyaller vermeye başlar. Beyne yanlış sinyallerin gitmesi demek ise kişinin kendini sürekli hareket ediyor gibi hissetmesine neden olur. Kulak kristallerinin oynaması genellikle 65 yaş üstü kişilerde daha yaygın meydana geldiği görülür. Kulak kristallerini oynaması hainde ki

Sabah aç karnına kuru kayısı yemenin faydaları nelerdir? Günde kaç tane kuru kayısı yenmeli?

  Sabah aç karnına kuru kayısı yemenin faydaları nelerdir? Günde kaç tane kuru kayısı yenmeli? Sindirim sistemini düzenli çalıştırdığı ve tatlı ihtiyacını karşılayan kuru kayısı, zengin besin değerleri sayesinde birçok hastalığa karşı bol bol tüketilmesi tavsiye edilir. Lif oranı oldukça yüksek olan kuru kayısının ara öğünlerde tüketilmesi halinde uzun süre tokluk hissi verdiği ve bundan dolayı daha sağlıklı ve kalıcı kilo vermeye yardımcı olmaktadır.  Kuru kayısı gibi kuru yemişler, kişinin açlık hissini azalttığı ve tok tuttuğu için ana öğünlerde çok fazla yemek tüketiminin önüne geçtiği beslenme uzmanları tarafından aktarılmaktadır. Kuru Kayısının Faydaları Nelerdir? Vitamin, mineral ve lif kaynağı kuru kayısı, vücudun günlük ihtiyaç duyduğu besin değerlerini büyük oranda karşılamaktadır. Düzenli ve ölçülü tüketilmesi halinde kan şekerini dengelediği, kalp ve damar sağlığını koruduğu bilinmektedir. Kayısının faydaları şöyledir: Kuru kayısı, antioksidan kaynağı bir besin olduğundan d