Ana içeriğe atla

 

Bağırsakları motor gibi çalıştırıyor! Yiyen kolesterol nedir bilmiyor...

Bağırsakların çalışmadığı durumlarda kabızlık yaşanabiliyor. Bağırsakların çalışması için lifli besinler ve sıvılar tüketmek gerekiyor. Peki lif zengini besinler neler? İşte yanıtı...

Bağırsakların düzenli çalışması sağlık açısından çok önemli. Su, çorba, yoğurt gibi besinler bağırsak dostu. Peki hangi besinler bağırsakları çalıştırır?

KETEN TOHUMU

Bağırsakların çalışmasında en etkili olan tohumlardan bir diğeri de keten tohumudur. 1 yemek kaşığı kahverengi, parlak keten tohumu 2,8 gram lif içerir. Keten tohumunun lif yoğunluğu kabuğunda bulunmaktadır. Kabuğun içerisi zengin omega-3 yağ asidi ile doludur. Antioksidan, mineral ve vitamin açısından oldukça zengin olan keten tohumu bağırsak sisteminiz için harika bir çözüm olacak! Sadece bağırsak sistemini iyileştirme amacıyla değil, omega-3 kaynağı olarak salata ve yoğurtlara da eklemeyi unutmayınız!

KİVİ

KİVİ

Kış mevsiminin en güzel meyvelerinden lezzetli kivi, bağırsak sisteminizi çalıştıracak bir mucize! 1 orta boy kivi 2,5 gram lif, yüksek vitamin ve mineral içermektedir. İçerisinde bulunan siyah çekirdekler yenilebilir. Böylelikle lif ve vitamin alımı da artmaktadır. 2013 yılında yapılan bir çalışmada kivi tüketiminin bağırsak sistemini düzenli çalıştırdığı ortaya konmuştur.

YOĞURT VE KEFİR

YOĞURT VE KEFİR

İçeriğindeki Laktobasillus bakterileri sayesinde gastrointestinal sistemin sağlıklı çalışmasını sağlar

Kefir ve yoğurt: Çeşitli hastalıklar ya da antibiyotik tedavisi sonucunda bozulan bağırsak florasının yeniden düzenlenmesi amacıyla kefir tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bunun yanında kefir, bağırsakları çalıştırıp temizleyen, dışkının kolayca dışarı atılmasını sağlayan bir özelliğe de sahiptir. Kolaylıkla sindirilebilen besleyici bir gıda olduğundan çocuklar, hamile bayanlar, iyileşme dönemindeki hastalar, yaşlılar, kabızlık ve diğer sindirim problemlerini çeken insanlar için ideal bir içecektir.

CHİA TOHUMU

CHİA TOHUMU

Chia tohumu küçük boyutlu olmasına rağmen oldukça lifli bir besindir. 100 gram chia tohumunda 34.4 gram lif bulunmaktadır. Koyu gri renkli bu tohumlarda omega-3 yağ asidi, lif, antioksidanlar, mineraller içermektedir. İçeriğindeki zengin lif ve antioksidanlar sayesinde bağırsak sağlığınızı iyileştirecek ve kolesterol , kalp hastalığına yardımcı olacaktır.

YEŞİL KABAK

YEŞİL KABAK

Kabak, su ve lif içeriği oldukça zengin bir sebzedir. Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak sisteminin temizlenmesine, toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Kabak yemeğini, yoğurt ile birlikte ana öğünlerinizde kullanabilir ve bağırsak sisteminizin çalışmasına yardımcı olabilirsiniz.

TAZE SEBZE MEYVE

TAZE SEBZE MEYVE

Yeterli sebze ve meyve tüketimi sadece gastrointestinal sistem hastalıklarından değil kanser, kalp ve damar hastalıklarından da korur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından günde en az 400-500 gram sebze ve meyve tüketilmesi gerektiği belirtilmektedir. Yüksek gıda lifi ve fonksiyonel besin içeriği ile kan şekeri ve kolesterolü dengede tutar. En çok da bağırsak sağlığına yarar sağlayarak çalışmalarını sağlar ve kabızlık gibi sindirim sistemi hastalıklarından korur. Bu şekilde bağırsaktaki zararlı ve kanserojen maddeler posa ile birlikte güvenli şekilde atılır ve kolonla ilgili problemlerin gelişmesini engeller.

Sebzelerden özellikle lahana, karnabahar, brüksel lahanası ve brokoli gibi yaprağı yenen sebzeler hem gıda lifi içeriği açısından hem de flavanoller bakımından kolon kanserine karşı koruyucudurlar. Ayrıca meyve ve sebzelerin metabolizmayı düzenleyici etkisi vardır.

KURUBAKLAGİLLER

KURUBAKLAGİLLER

Yüksek lif, düşük yağ ve zengin protein içeriğiyle sindirim sistemini çalıştırmak için bir mucize! Gaz problemi yaşayanlar için yapılan çalışmalar gösteriyor ki kuru baklagil tüketimi uzun süreli aralıklarla olan bireylerde bu durum daha çok görülüyor. Öncelikle baklagilinizi geceden ıslatmaya ve sürekli suyunu değiştirmeye özen gösterin. Haftada 2 gün sofranızda bulundurun. Böylece, kurubaklagile alışan sindirim sisteminiz sayesinde gaz probleminden kurtulacaksınız. Kurubaklagiller, birçok sebze ve meyveden daha çok lif içermektedir. Bu yüzden sindirim sisteminin baş tacı olabilir!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARANFİL YAĞININ FAYDALARI

 Grip, mide bulantısı, depresyon, ishal gibi hastalıklara karşı oldukça faydalıdır. Balgam sökücü özelliği olan karanfil kişiyi soğuk algınlığından da koruyabilir. Ağız kokusunun giderilmesinde oldukça etkilidir. Karanfil tohumunun hafif uyuşturma etkisi vardır bu nedenle diş eti hastalıklarında ve diş ağrılarında hafifletmede kullanılır. Saç dökülmelerini engellediği gibi düzenli kullanımda saçın daha çabuk uzamasını sağlar. Güçlü bir antiseptik ve vücuttaki mikroplarla savaşır. Zihni rahatlatıcı etkisinin yanı sıra Hafızayı kuvvetlendirir. Karanfil yağı özellikle romatizma ağrılarının hafifletilmesini sağlar. Doktora gitmeyi ihmal etmeyiniz.... 

Kekik suyunun mucizevi faydaları nelerdir....

  Kekik suyunun mucizevi faydaları nelerdir? Damıtılmış kekik suyu nasıl hazırlanır? Kekik, dağlarda yetişen, Akdeniz ve Ege ikliminin hakim olduğu bölgelerinde şifa kaynağı olarak tüketilen bir bitkidir. Kekik, çay ve yağ olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Kekik, dağlardan hasat edildikten sonra kazanlarda kaynatılarak elde edilen suyu, ilaç niyetine içilmektedir. Kekik suyu, vücudu toksinlerden arındırarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır. Kekik suyunu hazırlamak biraz zor olsa da zengin besin değerleri sayesinde birçok hastalığa karşı koruyu olduğundan özellikle kış aylarında bol bol tüketilmesi tavsiye edilir. Kekik suyu, sadece vücudu toksinlerden arındırmakla da kalmayıp, açık yaraların tedavisinde ve saç bakımında da oldukça önemli bir yere sahiptir.  Kekik Suyunun Faydaları Nelerdir? Alternatif tıp tedavisinde oldukça önemli bir yere sahip olan kekik suyu, vücudu toksinlerden arındırarak mevsimsel hastalıklardan h...

YUMURTANIN FAYDALARI

 Kemikleri güçlendirir. Sağlıklı saç, deri ve tırnaklarınız olur. Kasları geliştirir. Beyni besleyip sağlıklı tutar. Vücuda vitamin ve mineral sağlar. Gözleri sağlıklı tutar ve kataraktı engeller. Kiloyu dengeler. Yüksek tansiyon ve damar tıkanıklığı  riskini azaltır. İyi miktarda demir içirir. Kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Bol protein deposudur. Anne sütünün artışına yardımcı olur.