Ana içeriğe atla

 

D Vitamini cildinizin sağlığını nasıl artırır?

Hepimiz biliyoruz ki D vitamini veya daha iyi bilindiği gibi 'Güneş Işığı' vitamini, kemiklerimizi güçlü tutmada çok önemli bir rol oynar. Peki bu vitaminin cildinizin sağlığında da çok önemli bir rol oynadığını biliyor muydunuz? D vitamininin cildiniz için inanılmaz faydaları vardır. Bu yazıda, D vitamininin cildiniz için neden önemli olduğunu ve onu sağlıklı tutmak için en uygun miktarda D vitaminini nasıl alabileceğinizi anlatıyoruz.. 

Cildinizin vücudunuza D vitamini sağlayan birincil organ olduğunu biliyor muydunuz? Bu nedenle D vitamininin cildinizin gelişiminde ve bakımında çok önemli bir rol oynaması şaşırtıcı değildir.

D vitamini, diyet kaynaklarından çok fazla D vitamini alamayacağınız için vitaminler arasında oldukça garip bir tanesidir. Güneş ışığında bulunan UV B radyasyonuna maruz kaldığında cildinizde üretilir. 

1. Cilt bariyeri işlevi

D vitamini, cildinizin en dış tabakası olan epidermiste bulunan hücreler olan keratinositlerin oluşumunu düzenler. Bu hücreler, cilt bariyerinizin işlevini sürdürmek için kritik öneme sahiptir. Cilt bariyeri sadece cildinizden zararlı mikropları ve kimyasalları uzak tutmakla kalmaz, aynı zamanda cildin kurumasını önlemek için nemi hapseder.

2. Cilt bağışıklığını artırma

Cilt en büyük koruyucu organdır ve vücudunuzun ilk savunma hattının temel bileşenlerinden biridir. D vitamini, makrofajlar ve monositler gibi bağışıklık hücrelerinin aktivasyonu için vazgeçilmezdir. Doğuştan gelen bağışıklık sisteminin bu hücreleri, cildinize giren herhangi bir yabancı maddeyi tanımlamada ve bunlarla savaşmada çok önemli bir rol oynar.

D vitamini, adaptif bağışıklık sisteminin iki ana bileşeni olan B hücrelerinin ve T hücrelerinin düzenlenmesi için de gereklidir. Bu hücrelerin aşırı aktivasyonu otoimmün bozukluklara yol açabilir.

3. Antimikrobiyal etkiler

D vitamini, bariyer işlevini teşvik etmenin ve bağışıklık sisteminin bileşenlerini düzenlemenin yanı sıra, ciltte doğrudan bir antimikrobiyal etkiye sahiptir. Mikroplar cildinize her girdiğinde, D vitamini mikroorganizmaları öldüren belirli reseptörleri aktive eder.

4. Yağ bezlerinin düzenlenmesi

Bilimsel çalışmalar, D vitamininin ciltte bulunan yağ bezlerinin hücrelerinin büyüme regülasyonu ve optimum işleyişi için önemli olduğunu göstermiştir. Yağ bezleri , cilt yüzeyinde koruyucu bir tabaka oluşturan doğal yağlar olan sebumu salgılar.

5. Fotokoruyucu etkiler

D3 vitamininin topikal uygulamasının, UV ışığının cilde neden olduğu hasara karşı koruma sağladığı gösterilmiştir. D vitamini hücre ölümünü azaltır, hücre hayatta kalmasını destekler ve UV radyasyonunun neden olduğu cilt fotohasarına bağlı kızarıklığı bir dereceye kadar azaltır.

6. İyileşen yaralar

D vitamininin protein katelisidin ekspresyonunu arttırdığı gösterilmiştir. Bu antimikrobiyal protein, hasarlı dokunun onarımını ve cildin bariyer mekanizmasının restorasyonunu destekler. Bu yüzden ciltteki yaraların iyileşme süreci için önemlidir.

D VİTAMİNİ KAYNAKLARI

D VİTAMİNİ KAYNAKLARI

Güneş ışığı, epidermiste bulunan ve daha sonra kan dolaşımına giren D vitamini öncüsünü aktive eder. D vitamininin bu formu daha sonra vücuttaki farklı metabolik süreçler için gerekli olan aktif D3 vitamini formunu oluşturmak için sırasıyla karaciğer ve böbrekte daha fazla dönüşüme uğrar.

Bununla birlikte, gerekli miktarda D vitamini elde etmek için yalnızca orta derecede güneş ışığına maruz kalmanız gerekir. Güneşe aşırı maruz kalmak , özellikle açık tenli kişilerde cilt kanserine yol açabilir.

  • Somon balığı, ringa balığı, uskumru, sardalye, kırmızı et, yumurta vb. gibi bazı yağlı balıklar iyi D vitamini kaynaklarıdır.
  • Morina karaciğeri yağı, bir başka iyi D vitamini kaynağıdır.
  • Mantarlar muhtemelen D vitamininin tek vejetaryen kaynağıdır. Her ikisi de iyi D vitamini kaynaklarıdır. süt ve süt ürünü olmayan sütler ve bazı kahvaltılık tahıllar D vitamini ile güçlendirilebilir.

Güneş ışığından veya diyet kaynaklarından yeterli D vitamini alamıyorsanız, D vitamini takviyelerini tercih edebilirsiniz. D vitamini takviyesine başlamadan önce doktorunuza danışmak ve D vitamini seviyenizi kontrol ettirmek en iyisidir.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİZ VARSA...

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİZ VARSA...

D vitamini cildin gelişiminde ve normal işleyişinde çok önemli bir rol oynadığından, D vitamini eksikliğinin çeşitli cilt sorunlarına neden olacağı açıktır. D vitamini eksikliği, aşağıdaki hastalık ve bozuklukların riskini artırabilir.

  • Egzama
  • Sedef hastalığı
  • Vitiligo
  • Bazı cilt kanseri türleri
  • Artan sivilceler

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Böğürtlen kökünün faydaları nelerdir? Böğürtlen kökü çayı ne işe yarar?

  Böğürtlen kökünün faydaları nelerdir? Böğürtlen kökü çayı ne işe yarar? Böğürtlen kökü, Anadolu'nun yüzlerce yıldır bilinen şifa kaynağı olarak kullanılan bitkisidir. Böğürtlen kökü, çay, su ve diğer bitkilerle karıştırıp kür olarak hazırlanarak tüketilebilir. Hastalıklara ilk etapta doğal ürünlerle şifa arayanların ilk tercih edebilecekleri böğürtlen kökü çayı ya da suyu, anti bakteriyel ve antioksidan özelliği sayesinde vücudu baştan aşağı arındırır... Böğürtlen Kökü Faydaları Nelerdir? Aktarlardan ve muhtelif marketlerden kolaylıkla elde edilebilen böğürtlen kökü, bedensel rahatsızlıklardan psikolojik sıkıntılara kadar iyi gelmektedir.  Böğürtlen kökünün faydaları şöyledir: Böğürtlen kökü çayı, iştah açıcı özelliğe sahiptir.  Vücuttan ödemin atılmasına yardımcı olur. Hazımsızlığa iyi gelir. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.  Ağrı kesici etkiye sahiptir.  Bağışıklık sistemini güçlendirir.  Kan şekerinin normal seviyeye düşmesine yardımcı olur.  Ağızdaki iltihabın

Kulak kristalleri oynarsa ne olur? Kulak kristalleri oynaması nasıl tedavi edilir

  Kulak kristalleri oynarsa ne olur? Kulak kristalleri oynaması nasıl tedavi edilir? Kulak kristallerinin kaymasının birçok nedeni bulunur. Halk arasında görülen en yaygın nedeni ise enfeksiyon hastalıkları, kafaya alının darbe ve ani hareketler olarak kabul edilir. Kulak kristallerinin kayması, baş dönmesi, dengesizlik ve mide bulantısı gibi semptomlarla kendini gösterir.  bu belirtiler, kişinin gün içindeki aktivitesini olumsuz yönde etkileyerek yaşam kalitesini düşürmektedir. Kulak kristallerinin kayması, birkaç etkili alışkanlıkla evde tedavi edilebilir... Kulak Kristalleri Oynarsa Ne Olur? Kulak kristallerinin yerinden oynaması, alınan bir darbe sonucu kulak kristalleri yanlış yöne doğru gider ve beyne yanlış sinyaller vermeye başlar. Beyne yanlış sinyallerin gitmesi demek ise kişinin kendini sürekli hareket ediyor gibi hissetmesine neden olur. Kulak kristallerinin oynaması genellikle 65 yaş üstü kişilerde daha yaygın meydana geldiği görülür. Kulak kristallerini oynaması hainde ki

Sabah aç karnına kuru kayısı yemenin faydaları nelerdir? Günde kaç tane kuru kayısı yenmeli?

  Sabah aç karnına kuru kayısı yemenin faydaları nelerdir? Günde kaç tane kuru kayısı yenmeli? Sindirim sistemini düzenli çalıştırdığı ve tatlı ihtiyacını karşılayan kuru kayısı, zengin besin değerleri sayesinde birçok hastalığa karşı bol bol tüketilmesi tavsiye edilir. Lif oranı oldukça yüksek olan kuru kayısının ara öğünlerde tüketilmesi halinde uzun süre tokluk hissi verdiği ve bundan dolayı daha sağlıklı ve kalıcı kilo vermeye yardımcı olmaktadır.  Kuru kayısı gibi kuru yemişler, kişinin açlık hissini azalttığı ve tok tuttuğu için ana öğünlerde çok fazla yemek tüketiminin önüne geçtiği beslenme uzmanları tarafından aktarılmaktadır. Kuru Kayısının Faydaları Nelerdir? Vitamin, mineral ve lif kaynağı kuru kayısı, vücudun günlük ihtiyaç duyduğu besin değerlerini büyük oranda karşılamaktadır. Düzenli ve ölçülü tüketilmesi halinde kan şekerini dengelediği, kalp ve damar sağlığını koruduğu bilinmektedir. Kayısının faydaları şöyledir: Kuru kayısı, antioksidan kaynağı bir besin olduğundan d