Ana içeriğe atla

 

Yaz aylarında sıklıkla tüketilen yeşil eriğin faydaları... 


Yeşil yeşil rengi ve her akla geldiğinde ağzı sulandıran o mükemmel tadıyla yaz aylarının vazgeçilmez ismi erikler. dolapta bekledikten sonra soğuk su ile yıkanan ve üzerinde hala su tanecikleri dururken tuza bandıra bandıra yenilen bu enfes meyvenin tüketiminde herkes farklı bir yol izliyor. Hepimiz bir şekilde yaz aylarına yeşil erik yiyerek tat versek de çoğumuz faydalarını bilmeden yanlış şekilde tüketiyor olabiliriz.

Yeşil erik nedir?

Yeşil erik olarak bildiğimiz ve bazen çimen yeşili bazen ise daha koyu bir tonda karşımıza çıkan erikler, gülgiller familyasına ait bir bitki çeşidi. Gülgiller familyasının Prunus cinsinden ortak ağaç ve meyvelerine verilen ortak ada ise erik diyoruz. Daha çok ılıman iklimlerde yetişen erik ülkemizde ise Doğu Anadolu’nun yüksek yayaları ve Güney Doğu Anadolu hariç her alanda yetiştirilebiliyor. Yeşil erik içeriisnde yüksek miktarda sağlıklı lif, A, C ve K vitamini barındırıyor. aynı zamanda sodyum ve kalsiyum gibi birçok minerali de bünyesinde barındırması ile tam bir sağlık deposu halini alıyor.

Yeşil eriğin faydaları

Her yaz mevsiminde severek tükettiğimiz ve dönemi gelsin diye heyecan ile beklediğimiz yeşil erikler için söylenecek o kadar iyi cümle var ki, faydalarını anlatmak için ayrı ayrı paragraflar açmak gerekiyor. İşte yeşil eriğin insan sağlığına faydaları:

Vücudun pH dengesini düzenler

Yeşil erik içeriğinde bitkisel organik asitler barındıran bir meyvedir. Bu organik asitler vücudun alkali kalmasına yardımcı olarak asit nedenli oluşan rahatsızlıkların da giderilmesini sağlamaya yardım ederler. Aynı zamanda organik asitli içeriği ile metabolizma hızını arttırır ve lkilo vermeye ardım eder.

Yorgunluğu alır

Yeşil erik içerisinde sitrik asit barındırır. Sitrik asit ise vücutta bulunan ve uyku haline neden olan laktik asidi baskılar. Laktik asidi etkisiz hale getiren sitrik asit yorgunluk hissinin geçmesine yardım ederek kasların aktif çalışmasını destekler.

Kalsiyum emilimi sağlar

Probiyotik gıdalar olan yoğurt, peynir ve süt gibi gıdalar ile birlikte tüketilmesi halinde bu gıdalardan alınan kalsiyum mineralinin vücutta emilimin arttırır. Bu sayede de diş ve kemik sağlığını destekleyerek özellikle gelişim çağında etkili rol oynar.

Kötü etkileri azaltır

Yumurta7 et, balık ve hindi gibi hayvansal protein içeren besinler ile birlikte tüketilmesi halinde yeşil erik, bu besinlerden alınacak asitlerin etkisini azaltarak vücutta nötralizasyon sağlar. buna bağlı olarak da metabolizmayı hızlandırır ve kilo verme sürecini hızlandırır.

Bağırsakları çalıştırır

Yeşil erik içerisindeki lifler bağırsakların çalışmasını destekler ve bu şekilde daha sağlıklı bir sindirim sağlanmasına yardım eder. Kabızlık problemlerinin geçirilmesinde de etkili olan yeşil erik aynı zamanda bağırsakta sağlıklı bakteri sayısını arttırması ile stres ve anksiyete gibi ruhsal sorunların ve bu sorunların fiziksel etkilerinin de geçirilmesini sağlar.

Yaşlanmaya karşı güçlü bir yardımcı

Yeşil eriğin yaşlanma karşıtı bir etkisi vardır. Bu sayede de yaşlanmayı önler, kırışıkların gelişmesini geciktirir ve cildi  yeniler. Yapısındaki .c vitamini ile vücudun daha genç kalmasını sağlayan yeşil erik aynı zamanda hücre yenilenmesi sağladığı için daha dinç kalmanıza da yardım eder.

Antioksidan etkisi ile bağışıklık verir

Yeşil erik aynı zamanda yine C vitamini değeri ile antioksidan etki gösterir. Bu da vücutta biriken zararlı serbest radikallerin atılmasına yardımcı olur. Sulu yapısı ile ödemden de kurtulmayı sağlayan yeşil erik aynı zamanda dönemsel hastalıkların da önüne geçer. Aynı zamanda kan şekerini de düzenleyerek tansiyon gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur.

Yeşil erik besin değerleri

Yeşil erik meyvesinden 100 gram kadar alan bir kişinin vücuduna alacağı besinlerin ortalama tablosu ise şu şekildedir:

  • Kalori: 47 kcal
  • Karbonhidrat: 10,2 gram
  • Lif: 1,7 gram
  • Protein: 0,6 gram
  • Yağ: 0,2 gram
  • Kolesterol: 0,0 mg
  • A vitamini: 61,0 IU
  • C vitamini: 5,0 mg
  • Sodyum: 1,35 mg
  • Potasyum: 220,0 mg
  • Kalsiyum: 14,00 mg
  • Demir: 0,4 mg

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Böğürtlen kökünün faydaları nelerdir? Böğürtlen kökü çayı ne işe yarar?

  Böğürtlen kökünün faydaları nelerdir? Böğürtlen kökü çayı ne işe yarar? Böğürtlen kökü, Anadolu'nun yüzlerce yıldır bilinen şifa kaynağı olarak kullanılan bitkisidir. Böğürtlen kökü, çay, su ve diğer bitkilerle karıştırıp kür olarak hazırlanarak tüketilebilir. Hastalıklara ilk etapta doğal ürünlerle şifa arayanların ilk tercih edebilecekleri böğürtlen kökü çayı ya da suyu, anti bakteriyel ve antioksidan özelliği sayesinde vücudu baştan aşağı arındırır... Böğürtlen Kökü Faydaları Nelerdir? Aktarlardan ve muhtelif marketlerden kolaylıkla elde edilebilen böğürtlen kökü, bedensel rahatsızlıklardan psikolojik sıkıntılara kadar iyi gelmektedir.  Böğürtlen kökünün faydaları şöyledir: Böğürtlen kökü çayı, iştah açıcı özelliğe sahiptir.  Vücuttan ödemin atılmasına yardımcı olur. Hazımsızlığa iyi gelir. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.  Ağrı kesici etkiye sahiptir.  Bağışıklık sistemini güçlendirir.  Kan şekerinin normal seviyeye düşmesine yardımcı olur.  Ağızdaki iltihabın

Kulak kristalleri oynarsa ne olur? Kulak kristalleri oynaması nasıl tedavi edilir

  Kulak kristalleri oynarsa ne olur? Kulak kristalleri oynaması nasıl tedavi edilir? Kulak kristallerinin kaymasının birçok nedeni bulunur. Halk arasında görülen en yaygın nedeni ise enfeksiyon hastalıkları, kafaya alının darbe ve ani hareketler olarak kabul edilir. Kulak kristallerinin kayması, baş dönmesi, dengesizlik ve mide bulantısı gibi semptomlarla kendini gösterir.  bu belirtiler, kişinin gün içindeki aktivitesini olumsuz yönde etkileyerek yaşam kalitesini düşürmektedir. Kulak kristallerinin kayması, birkaç etkili alışkanlıkla evde tedavi edilebilir... Kulak Kristalleri Oynarsa Ne Olur? Kulak kristallerinin yerinden oynaması, alınan bir darbe sonucu kulak kristalleri yanlış yöne doğru gider ve beyne yanlış sinyaller vermeye başlar. Beyne yanlış sinyallerin gitmesi demek ise kişinin kendini sürekli hareket ediyor gibi hissetmesine neden olur. Kulak kristallerinin oynaması genellikle 65 yaş üstü kişilerde daha yaygın meydana geldiği görülür. Kulak kristallerini oynaması hainde ki

Sabah aç karnına kuru kayısı yemenin faydaları nelerdir? Günde kaç tane kuru kayısı yenmeli?

  Sabah aç karnına kuru kayısı yemenin faydaları nelerdir? Günde kaç tane kuru kayısı yenmeli? Sindirim sistemini düzenli çalıştırdığı ve tatlı ihtiyacını karşılayan kuru kayısı, zengin besin değerleri sayesinde birçok hastalığa karşı bol bol tüketilmesi tavsiye edilir. Lif oranı oldukça yüksek olan kuru kayısının ara öğünlerde tüketilmesi halinde uzun süre tokluk hissi verdiği ve bundan dolayı daha sağlıklı ve kalıcı kilo vermeye yardımcı olmaktadır.  Kuru kayısı gibi kuru yemişler, kişinin açlık hissini azalttığı ve tok tuttuğu için ana öğünlerde çok fazla yemek tüketiminin önüne geçtiği beslenme uzmanları tarafından aktarılmaktadır. Kuru Kayısının Faydaları Nelerdir? Vitamin, mineral ve lif kaynağı kuru kayısı, vücudun günlük ihtiyaç duyduğu besin değerlerini büyük oranda karşılamaktadır. Düzenli ve ölçülü tüketilmesi halinde kan şekerini dengelediği, kalp ve damar sağlığını koruduğu bilinmektedir. Kayısının faydaları şöyledir: Kuru kayısı, antioksidan kaynağı bir besin olduğundan d