Ana içeriğe atla

 

Yaz aylarında sıklıkla tüketilen yeşil eriğin faydaları... 


Yeşil yeşil rengi ve her akla geldiğinde ağzı sulandıran o mükemmel tadıyla yaz aylarının vazgeçilmez ismi erikler. dolapta bekledikten sonra soğuk su ile yıkanan ve üzerinde hala su tanecikleri dururken tuza bandıra bandıra yenilen bu enfes meyvenin tüketiminde herkes farklı bir yol izliyor. Hepimiz bir şekilde yaz aylarına yeşil erik yiyerek tat versek de çoğumuz faydalarını bilmeden yanlış şekilde tüketiyor olabiliriz.

Yeşil erik nedir?

Yeşil erik olarak bildiğimiz ve bazen çimen yeşili bazen ise daha koyu bir tonda karşımıza çıkan erikler, gülgiller familyasına ait bir bitki çeşidi. Gülgiller familyasının Prunus cinsinden ortak ağaç ve meyvelerine verilen ortak ada ise erik diyoruz. Daha çok ılıman iklimlerde yetişen erik ülkemizde ise Doğu Anadolu’nun yüksek yayaları ve Güney Doğu Anadolu hariç her alanda yetiştirilebiliyor. Yeşil erik içeriisnde yüksek miktarda sağlıklı lif, A, C ve K vitamini barındırıyor. aynı zamanda sodyum ve kalsiyum gibi birçok minerali de bünyesinde barındırması ile tam bir sağlık deposu halini alıyor.

Yeşil eriğin faydaları

Her yaz mevsiminde severek tükettiğimiz ve dönemi gelsin diye heyecan ile beklediğimiz yeşil erikler için söylenecek o kadar iyi cümle var ki, faydalarını anlatmak için ayrı ayrı paragraflar açmak gerekiyor. İşte yeşil eriğin insan sağlığına faydaları:

Vücudun pH dengesini düzenler

Yeşil erik içeriğinde bitkisel organik asitler barındıran bir meyvedir. Bu organik asitler vücudun alkali kalmasına yardımcı olarak asit nedenli oluşan rahatsızlıkların da giderilmesini sağlamaya yardım ederler. Aynı zamanda organik asitli içeriği ile metabolizma hızını arttırır ve lkilo vermeye ardım eder.

Yorgunluğu alır

Yeşil erik içerisinde sitrik asit barındırır. Sitrik asit ise vücutta bulunan ve uyku haline neden olan laktik asidi baskılar. Laktik asidi etkisiz hale getiren sitrik asit yorgunluk hissinin geçmesine yardım ederek kasların aktif çalışmasını destekler.

Kalsiyum emilimi sağlar

Probiyotik gıdalar olan yoğurt, peynir ve süt gibi gıdalar ile birlikte tüketilmesi halinde bu gıdalardan alınan kalsiyum mineralinin vücutta emilimin arttırır. Bu sayede de diş ve kemik sağlığını destekleyerek özellikle gelişim çağında etkili rol oynar.

Kötü etkileri azaltır

Yumurta7 et, balık ve hindi gibi hayvansal protein içeren besinler ile birlikte tüketilmesi halinde yeşil erik, bu besinlerden alınacak asitlerin etkisini azaltarak vücutta nötralizasyon sağlar. buna bağlı olarak da metabolizmayı hızlandırır ve kilo verme sürecini hızlandırır.

Bağırsakları çalıştırır

Yeşil erik içerisindeki lifler bağırsakların çalışmasını destekler ve bu şekilde daha sağlıklı bir sindirim sağlanmasına yardım eder. Kabızlık problemlerinin geçirilmesinde de etkili olan yeşil erik aynı zamanda bağırsakta sağlıklı bakteri sayısını arttırması ile stres ve anksiyete gibi ruhsal sorunların ve bu sorunların fiziksel etkilerinin de geçirilmesini sağlar.

Yaşlanmaya karşı güçlü bir yardımcı

Yeşil eriğin yaşlanma karşıtı bir etkisi vardır. Bu sayede de yaşlanmayı önler, kırışıkların gelişmesini geciktirir ve cildi  yeniler. Yapısındaki .c vitamini ile vücudun daha genç kalmasını sağlayan yeşil erik aynı zamanda hücre yenilenmesi sağladığı için daha dinç kalmanıza da yardım eder.

Antioksidan etkisi ile bağışıklık verir

Yeşil erik aynı zamanda yine C vitamini değeri ile antioksidan etki gösterir. Bu da vücutta biriken zararlı serbest radikallerin atılmasına yardımcı olur. Sulu yapısı ile ödemden de kurtulmayı sağlayan yeşil erik aynı zamanda dönemsel hastalıkların da önüne geçer. Aynı zamanda kan şekerini de düzenleyerek tansiyon gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur.

Yeşil erik besin değerleri

Yeşil erik meyvesinden 100 gram kadar alan bir kişinin vücuduna alacağı besinlerin ortalama tablosu ise şu şekildedir:

  • Kalori: 47 kcal
  • Karbonhidrat: 10,2 gram
  • Lif: 1,7 gram
  • Protein: 0,6 gram
  • Yağ: 0,2 gram
  • Kolesterol: 0,0 mg
  • A vitamini: 61,0 IU
  • C vitamini: 5,0 mg
  • Sodyum: 1,35 mg
  • Potasyum: 220,0 mg
  • Kalsiyum: 14,00 mg
  • Demir: 0,4 mg

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARANFİL YAĞININ FAYDALARI

 Grip, mide bulantısı, depresyon, ishal gibi hastalıklara karşı oldukça faydalıdır. Balgam sökücü özelliği olan karanfil kişiyi soğuk algınlığından da koruyabilir. Ağız kokusunun giderilmesinde oldukça etkilidir. Karanfil tohumunun hafif uyuşturma etkisi vardır bu nedenle diş eti hastalıklarında ve diş ağrılarında hafifletmede kullanılır. Saç dökülmelerini engellediği gibi düzenli kullanımda saçın daha çabuk uzamasını sağlar. Güçlü bir antiseptik ve vücuttaki mikroplarla savaşır. Zihni rahatlatıcı etkisinin yanı sıra Hafızayı kuvvetlendirir. Karanfil yağı özellikle romatizma ağrılarının hafifletilmesini sağlar. Doktora gitmeyi ihmal etmeyiniz.... 

Kekik suyunun mucizevi faydaları nelerdir....

  Kekik suyunun mucizevi faydaları nelerdir? Damıtılmış kekik suyu nasıl hazırlanır? Kekik, dağlarda yetişen, Akdeniz ve Ege ikliminin hakim olduğu bölgelerinde şifa kaynağı olarak tüketilen bir bitkidir. Kekik, çay ve yağ olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Kekik, dağlardan hasat edildikten sonra kazanlarda kaynatılarak elde edilen suyu, ilaç niyetine içilmektedir. Kekik suyu, vücudu toksinlerden arındırarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır. Kekik suyunu hazırlamak biraz zor olsa da zengin besin değerleri sayesinde birçok hastalığa karşı koruyu olduğundan özellikle kış aylarında bol bol tüketilmesi tavsiye edilir. Kekik suyu, sadece vücudu toksinlerden arındırmakla da kalmayıp, açık yaraların tedavisinde ve saç bakımında da oldukça önemli bir yere sahiptir.  Kekik Suyunun Faydaları Nelerdir? Alternatif tıp tedavisinde oldukça önemli bir yere sahip olan kekik suyu, vücudu toksinlerden arındırarak mevsimsel hastalıklardan h...

YUMURTANIN FAYDALARI

 Kemikleri güçlendirir. Sağlıklı saç, deri ve tırnaklarınız olur. Kasları geliştirir. Beyni besleyip sağlıklı tutar. Vücuda vitamin ve mineral sağlar. Gözleri sağlıklı tutar ve kataraktı engeller. Kiloyu dengeler. Yüksek tansiyon ve damar tıkanıklığı  riskini azaltır. İyi miktarda demir içirir. Kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Bol protein deposudur. Anne sütünün artışına yardımcı olur.